Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj souhlasil s novým nouzovým stavem. Pro obyvatele se nic nemění, Trutnovsko zůstává uzavřené

Královéhradecký kraj se připojil k ostatním regionům v České republice. Hejtmani společně požádali vládu o vyhlášení nouzového stavu. Ten platí od dnešní půlnoci až do konce února. Pro obyvatele se tak prakticky nic nemění. Všechna dříve nařízená omezení zůstávají v platnosti. A to včetně uzavření okresu Trutnov.

Hlavním důvodem, proč se Královéhradecký kraj připojil k ostatním regionům je situace ve zdravotnictví. Tomu v regionu hrozí kolaps. „S přihlédnutím k této skutečnosti jsme se na bezpečnostní radě kraje shodli na tom, že zatím nelze výrazněji rozvolňovat. Současně také není možné, aby napříč kraji platila různá opatření,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Asociace krajů přistoupila na vyhlášení nového nouzového stavu za jasně daných podmínek. Mezi hlavní byl návrat dětí do školy, do lavic se mají vracet postupně od 1. března. Mezi dalšími podmínkami bylo například vypracování harmonogramu rozvolnění, testování studentů a zaměstnanců ve velkých firmách nebo zrušení omezení úředních hodin.

Právě provoz úřadů bez omezení je jedinou novinkou v Královéhradeckém kraji. Ode dneška fungují všechny úřady v regionu bez omezení. „Požadujeme, aby vláda podnikla kroky k co nejrychlejšímu přijetí nového pandemického zákona a stejně tak, aby učinila kroky k co nejkratšímu otevření maloobchodů, služeb a volnočasových aktivit v termínu navazující na navrácení do škol,“ řekl hejtman.

Jak bude vypadat život v regionu?

Jak už bylo psáno výše. Kromě zrušení omezení úředních hodin nečekají obyvatele prakticky žádné novinky. I nadále zůstanou zavřené malé obchody, restaurace, posilovny nebo hotely. I nadále platí zákaz nočního vycházení a navštěvování sportovních událostí. Lidé stále nemohou ani do kina nebo divadla. Beze změn zůstává i situace v nemocnicích. Stále platí plošný zákaz návštěv.

Naopak v plném rozsahu bude fungovat autobusová i vlaková doprava. Ta už v minulosti jezdila dle klasických jízdních řádů. Stále bude také postaráno o děti zdravotníků a bezpečnostních složek. Šestatřicet specializovaných školských zařízení zůstává stále v provozu.

Ačkoliv většina lidí na Trutnovsku doufala, že s koncem nouzového stavu skončí i uzavření regionu, nebude tomu tak. Uzavření regionu zůstává v platnosti i nadále. „Jednou z našich podmínek na vládě bylo, aby krizové opatření pro okres Trutnov trvalo pouze do 28. února,“ řekl hejtman. Pokud tedy vláda dodrží, co slíbila, Trutnovsko by se mělo okolnímu světu otevřít s koncem nově vyhlášeného nouzového stavu na konci měsíce.

Co konkrétně se mění:

  • Ubytovat v hotelu se lze i za účelem zdravotnických služeb (například při cestě za lékařem).
  • Knihovny mají ode dneška povolena výdejní okénka.
  • Na středních školách a konzervatořích lze konat opravné zkoušky.
  • Od pondělí se ruší omezení úředních hodin na všech úřadech.

    Kraj vyzývá veřejnost k testování

    Hejtman kraje Martin Červíček včera večer vyzval veřejnost k testování, podle jeho slov je to jediná možnost, jak šíření viru zastavit. „Stále se snažíme posílit ve spolupráci s armádou a našimi nemocnicemi mobilní odběrové týmy. V minulém týdnu testovaly dva týmy na Trutnovsku, tento týden by měly působit i v obcích na Náchodsku,“ tvrdí Červíček.

    Vláda tak od jednotlivých krajů dostala za úkol, aby zajistila dostatek testů pro testování studentů. Kabinet však ještě neví, jak po 1. březnu testování studentů zrealizovat. „Já dnes ráno letím do Rakouska, abych zjistil jako to tam dělají na jedné česko-rakouské škole. Tam to dělají (testují se) žáci sami,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

    Královéhradecký kraj také upozornil vládu na potřebu přednostního přerozdělování vakcíny. Podle krizové rady kraje by bylo třeba, aby bylo do nejpostiženějších regionů posláno co nejvíce vakcíny. Konkrétně v našem kraji se má jednat o Trutnovsko.

    Nemocnice v kraji jsou před kolapsem

    „V našem kraji máme kapacitu 300 lůžek na JIP pro jakoukoliv péči a v současné chvíli nám jich na celý kraj zbývá zhruba pět desítek. Za posledních sedm dnů v našem kraji přibylo 5.594 nakažených osob s COVID-19 a nemocnice jsou stále na hraně kapacit,“ přiznal hejtman Červíček. Ke včerejšímu dni bylo v regionu hospitalizováno 571 pacientů s koronavirem, 136 z nich jich vyžadovalo péči na jednotkách intenzivní péče.

    Královéhradecký kraj je tak stále druhým nejzasaženějším regionem v České republice. Ke včerejšímu večeru hygienici evidovali 8.600 aktivních případů COVID-19. Nejvíc jich je potvrzených na Hradecku a Trutnovsku. Naopak nejméně na Rychnovsku. Je to jediný z okresů, který je pod hranicí jednoho tisíce.

    Od začátku pandemie v Královéhradeckém kraji zemřelo 1.064 lidí s potvrzeným koronavirem.  Uzdravených eviduje krajská hygienická stanice zhruba 66 tisíc lidí.

    Ohodnoť článek

    Foto archiv

    Štítky COVID-19, nouzový stav, Královéhradecký, kraj, novinky, úřední, hodiny, hotel, ubytování, vláda, podmínky, Martin Červíček, hejtman, Královéhradecký kraj, okres Trutnov, Česko, Trutnov, ODS, Asociace krajů České republiky

    Komentáře

    Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

    Královéhradecký kraj souhlasil s novým nouzovým stavem. Pro obyvatele se nic nemění, Trutnovsko zůstává uzavřené  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

    Můj profil Bez reklam

    Přihlášení uživatele

    Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

    Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
    kodexem
    a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

    Zapomenuté heslo

    Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.