Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Kraj podpoří nouzový stav jen za jasně daných podmínek. Chceme otevřít obchody, služby a vrátit děti do škol, říká hejtman

Nouzový stav by mohl trvat dalších 14 dní, když se smysluplně upraví nařízení a restrikce, tvrdí Královéhradecký kraj. Ohledně toho, jak bude situace v České republice vypadat od zítřejšího rána jedná už třetím dnem s hejtmany krajů vláda. Podle hejtmana Královéhradeckého kraje je pohled vlády na situaci stále stejný. Kabinet Andreje Babiše (ANO) by chtěl ponechat stávající opatření bez jakýchkoli změn, s tím hejtman kraje Martin Červíček (ODS) nesouhlasí.

I přesto hejtman prodloužení nouzového stavu nevylučuje. „Ke společnému konsenzu ve smyslu požádání o nouzový stav na 14 dnů může dojít za předpokladu, že stávající opatření doznají smysluplných úprav,“ napsal dnes v tiskové zprávě Martin Červíček (ODS).

Královéhradecký kraj tak podpoří prodloužení nouzového stavu o dalších 14 dní jen za předpokladu, že se (za režimových opatření) otevřou maloobchody a služby. Další podmínkou je rozšíření úředních hodin na úřadech, návrat studentů do škol a potřebná krizová opatření pro Trutnovsko. To vše chce hejtman Martin Červíček i s harmonogramem rozvolňování.

„Toto jsou oblasti, ve kterých považuji změny za relevantní s ohledem na aktuální situaci v našem kraji, který v tuto chvíli jednoznačně ještě není připraven na celkové rozvolnění a považuji to za první krok k tomu, abychom po uplynutí nadcházejících dvou týdnů mohli vyhodnotit efektivitu opatření i trend vývoje epidemie a případně přistoupit k dalším jednáním či uvolněním,“ řekl hejtman.

Vláda jednala s hejtmany v pátek i sobotu. Další jednání probíhají i v těchto chvílích. Od 14:00 je v plánu jednání vlády, ke kterému bude přizván i předseda Asociace krajů Marin Kuba (ODS) a ředitelé všech krajských hygienických stanic. Kabinet by měl podle Babiše o opatřeních rozhodnout tak, aby občané co nejdříve věděli, jaká pravidla budou od pondělí platit.

Ohodnoť článek

Foto FB: Martin Červíček

Štítky jednání, vláda, nouzový stav, Královéhradecký, kraj, pandemie, opatření, podmínky, Martin Červíček, hejtman, ANO, ODS, Královéhradecký kraj, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko, Krajská hygienická stanice, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří nouzový stav jen za jasně daných podmínek. Chceme otevřít obchody, služby a vrátit děti do škol, říká hejtman  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.