Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vláda uzavřela Trutnovsko. Cestování lidí do regionu bude kontrolovat policie

, aktualizováno 11. února 2021, 13:31

Vláda před malou chvílí omezila pohyb obyvatel na Trutnovsku. Lidé, kteří tu bydlí nesmí region opouštět. Výjimkou je cesta za prací, nákupem a lékařem. Místní mají zároveň povinnost zde nosit minimálně chirurgickou roušku. Situace na Trutnovsku je nejhorší v České republice. Opatření začne platit od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu. V okrese žije zhruba 119 tisíc obyvatel.

Trutnovsko je nejzasaženějším regionem v České republice. V Královéhradeckém kraji bylo k dnešnímu ránu potvrzeno 8.096 aktivních případů. 2.329 z nich je přímo na Trutnovsku. Agresivnější britská verze viru se v tomto okrese potvrdila u 60 procent testovaných vzorků.

„Na příjezdových cestách na Trutnovsko bude lidi kontrolovat policie. Místní se budou muset prokázat občanským průkazem,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Do regionu budou vpuštěni i lidé, kteří zde bydlí bez trvalého pobytu. Pokud by policie přestávala situaci hlídat, vypomůže i armáda. Zpřísnění omezení Blatný vysvětlil tím, že v daných okresech je počet nakažených třikrát až čtyřikrát vyšší než v dalších oblastech. Nemocnice tam mají plné kapacity.

Jednoduše jde nařízení vysvětlit jako zákaz vstupu do regionu. Stejně tak platí i zákaz opouštění Trutnovska. Podle České televize je možné cestovat jen v nejnutnějších případech. Vždy bude třeba důvod cesty doložit. Například potvrzením od zaměstnavatele, občanským průkazem nebo potvrzením od lékaře. Výjimka bude také platit pro školáky na cestě do škol.

Lidé v regionu mají také povinnost nosit na veřejných místech minimálně chirurgické roušky. Stát proto do nejzasaženějších okresů pošle roušky, do škol dokonce respirátory. Zaměstnavatelům v těchto okresech vláda doporučila režimová opatření na pracovištích, využití práce z domu a antigenní testování.

Pokud dnes nebude prodloužen nouzový stav, zákaz na Trutnovsku skončí. O jeho prodloužení bude vláda jednat během dneška.O jeho prodloužení bude vláda jednat během dneška. Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal kolegy o přerušení schůze, aby mohl oslovit zástupce opozice. „Zkusíme najít shodu a kompromis k prodloužení nouzového stavu,“ řekl.

Přijde mi to celé děravé, tvrdí starosta Trutnova

„Překvapilo mě, že je to celé děravé. Tohle nařízení je přesně ten případ opatření, které se budou snažit obyvatelé obcházet,“ řekl v mimořádném vysílání ČT starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Podle jeho slov má většina obyvatel Trutnova práci v Praze, proto pohyb mezi regiony neustane. „Vůbec mě nepřekvapí, když to nebude fungovat,“ dodává.

Podle jeho slov může situaci zlepšit pouze očkování. Cestou by tak mohlo být přednostní přerozdělování očkovacích látek do nejpostiženějších regionů. O tom ale vláda nikdy neuvažovala. „Na druhou stranu… Čekal jsem daleko přísnější opatření. Tohle je takové to, že vláda něco dělá, aby si lidé řekli, že jedná,“ dodal starosta.

Ivan Adamec zároveň vyzval místní, aby nařízení respektovali. Apeluje na obyvatele Trutnovska, aby se nesetkávali a aby nenavštěvovali rodiny, pokud to není bezpodmínečně nutné.  

Výjimky bude policie posuzovat individuálně

Policie se o uzavření Trutnovska dozvěděla dnes v noci. Od té chvíle vytipovala celkem 36 stanovišť, kde budou namátkově kontrolovat pohyb obyvatel. „Je třeba říci, že okres není hermeticky uzavřen. Na určených stanovištích budou policisté vykonávat namátkové kontroly. Půjde o silniční tahy, konkrétní místa ve městech, autobusové i vlakové nádraží,“ řekl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Posuzovat jednotlivé cesty nebude pro policisty jednoduché. Vláda udělila celkem 11 výjimek, které opravňují místní z okresu vycestovat. „Vše bude posuzováno jednotlivě. Policisté budou chtít lidem věřit, že cestují oprávněně,“ dodal náměstek. Nepotvrdil, že by bylo třeba písemné potvrzení. Hlídka však může vyhodnotit, že cesta není odůvodněná a řidiče poslat zpět. Jednou z výjimek mají například řidiči kamionové dopravy, kteří budou regionem pouze projíždět.

Na dodržování lokálního „lockdownu“ bude na Trutnovsku dohlížet 280 policistů. Polovina z nich bude přímo z Trutnovska, zbytek doplní kolegové z ostatních okresů i krajů. V případě prodloužení nouzového stavu má policie přislíbenou pomoc i vojenských policistů.

Ačkoliv policie upozornila na to, že se bude snažit situace řešit domluvou, hlídky mohou přistoupit k tvrdšímu opatření. Pokud kontrolovaný neprokáže důvod své cesty, může mu hlídka na místě udělit pokutu ve výši až do 10 tisíc korun.

Policie by měla mít dostatečné kapacity, tvrdí hejtman

Pro lidí, kteří zde pracují a žijí se nová nařízení prakticky nijak nedotknou, to jsou slova hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS). „Podle mě by se měla rychlost pandemie ovlivňovat hlavně rychlým testováním a bezchybným trasováním. Zároveň pomůže dodržování nařízení a nošení roušek,“ řekl. Hejtman už včera kritizoval připravované uzavření konkrétních regionů.

V rozhovoru pro Českou televizi Červíček řekl, že by měla mít policie dostatečné kapacity na to, aby kontrolu zajistila. Využití hlídek z okolních okresů a armády nepředpokládá.

"Zvažovala se opatření také v okrese Náchod, ale nebyla přijata. Opakovaně říkám, že by jakékoli rozhodnutí mělo být odůvodněné, mělo by vycházet z nějakých podkladů, předpokládám, že ministerstvo zdravotnictví podle toho také rozhodlo," dodal Červíček.

Ohodnoť článek

Foto Adéla Cinklová

Štítky Trutnovsko, COVID-19, zákaz pohybu, šíření, vir, pandemie, situace, Královéhradecký, kraj, lékař, uzavření, okres Trutnov, policie, nouzový stav, rouška, Česko, Martin Červíček, Česká televize, Jan Blatný, ANO 2011, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda uzavřela Trutnovsko. Cestování lidí do regionu bude kontrolovat policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.