Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj musí řešit vlčí útoky na Broumovsku. Počty usmrcených zvířat stále rostou

Královéhradecký kraj chce řešit vypjatou situaci kolem vlků na Broumovsku. Ty zde za rok 2020 zabili 183 kusů zvířat, to je nejvíce za posledních pět let. Hejtmanství proto vytvořilo pomyslný krizový štáb, který má najít kompromis mezi přírodou, vlky a chovateli v regionu.

Jen v minulém roce vlci na Broumovsku útočili v 72 případech. Během nich zemřelo 148 kusů ovcí a další hospodářská zvířata. Královéhradecký kraj tak na náhradách vyplatil chovatelům 1,6 milionu korun. Meziročně je to o 26 útoků více. V roce 2019 zemřelo v regionu 176 zvířat.

Náhrady za škody chovatelům stát sice vyplácí, výše kompenzace ale nedosahuje reálné ztrátě. „Chovatelům vznikají i další ztráty, například na přírůstcích nebo v plemenitbě. Je zde i permanentní stres a citová újma. Věnovali svým chovům často desítky let a nyní uvažují, zda raději neskončit,“ říká náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Hejtmanství proto dalo dohromady skupinu, která se bude situací kolem vlků zabývat. Předsedou se stane náměstek Pavel Bělobrádek. Další členství bylo nabídnuto Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, ministerstvu zemědělství, Českomoravské myslivecké jednoty nebo například Hnutí DUHA.

Vlčí útoky za posledních pět let:
V roce 2016 evidoval Královéhradecký kraj 19 útoků vlků. Během nich zemřelo 81 zvířat. O rok později byla situace podobná. Počet začal výrazně růst v roce 2018, kdy během 27 útoků zemřela necelá stovka zvířat. Od té doby je podobných případů více než dvojnásobně.

Střílet nebo lépe zabezpečit?

„S přibývajícími útoky se názory na řešení problémů s vlky stále více vyhraňují. Jedni chtějí vlky rovnou střílet, jejich oponenti vidí řešení pouze na straně chovatelů – ve stavbě plotů, změně systému chovu a rychlém vyplácení kompenzací státem,“ vysvětluje Pavel.

Právě nedostatečně zabezpečená ohrada připravila o několik ovcí chovatele Vlastimila Vejrosta. „Chovu ovcí se věnuji skoro padesát let. Vlci na moje ovce zaútočili už poněkolikáté a teď jsem přišel o všechno. Už nemám sílu pokračovat v chovu dál,“ řekl po útoku vloni v létě chovatel.

Farmáři se snaží více než dva roky změnit zákon, který by dovolil počet volně žijících vlků na Broumovsku regulovat. Celá kauza nakonec skončila u Nejvyššího soudu.

Na Broumovsku opět útočila smečka vlků, chovateli usmrtila deset kusů zvířat. Byla to jatka, říká

O víkendu na Broumovsku opět útočila smečka vlků, která překonala bezpečnostní oplocení kolem ohrady. Tentokrát chovateli Danielovi Škodovi z Heřmánkovic zadávali osm ovcí a dva chovné berany. Další zvířata jsou zraněná. Podle chovatelů jde o...

„Snahou skupiny bude zchladit emoce a vyhrocenou situaci převést na racionální základ. Nečekám zázraky ani shodu v řádu týdnů. Je třeba trpělivosti a konstruktivního přístupu všech dotčených stran. Musíme brát v úvahu i zkušenosti z jiných evropských zemí, zejména našich sousedů,“ dodal Bělobrádek.

Vlků je u nás stále více

Sčítání vlčích smeček v České republice provádělo v loňském roce Hnutí DUHA. Podle jejich statistik by mohlo být v celé republice 22 vlčích teritorií z toho 14 smeček a osm párů.

Výsledky monitoringu vychází z fotopastí, nálezů stopních drah a trusu i genetické analýzy. „Kdo by si před deseti lety vsadil, že dnes k nám bude zasahovat přes dvacet vlčích teritorií,“ říká Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA a zároveň pracovník Mendelovy univerzity. Podle něj tak vlci dokazují svou obdivuhodnou přizpůsobivost. Většina teritorií se nachází v pohraničních oblastech, některé zasahují na naše území jen nepatrně.

Nejvíce vlků do České republiky přichází z Německa a Polska. Jde o šelmy, které zvládnou zdolat dlouhé vzdálenosti a prostředí se přizpůsobit. Příkladem je vlčice, která urazila více než 430 kilometrů na cestě z Rakouska do Doupovských hor.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle odhadů CHKO Broumovsko více než 20 vlků ve třech smečkách, které mají jádro teritoria na polské straně hranice, ale vydávají se i na Broumovsko či Trutnovsko. Fotopasti loni potvrdily trvalou přítomnost vlků také v Orlických horách.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vlci, Broumovsko, škody, útok, Královéhradecký, kraj, chovatel, ovce, finance, proplácení, skupina, Královéhradecký kraj, Pavel Bělobrádek, Hnutí DUHA, Česko, KDU-ČSL, Orlické hory, Mendelova univerzita v Brně, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radim Polášek

Buďto ty obojky s GPS nebo už od začátku bylo třeba každoročně desetinu, pětinu vlčích prírůstků střílet. Vlci prostě musí znova získat respekt před člověkem aby nikdy nelovili tam, kde ucítí lidský pach.

Čtvrtek, 11. února 2021, 21:55Odpovědět

Jaroslava Svobodová

Pochytat nasadit obojky s elektrikou a GPS.Jak se přiblíží ke stádu dostanou elektrošok,a oni se naučí,že se kovečkám nesmí přiblížit.Můžou si honit zvěř.

Čtvrtek, 11. února 2021, 16:33Odpovědět

Kraj musí řešit vlčí útoky na Broumovsku. Počty usmrcených zvířat stále rostou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.