Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

V den svých narozenin se znovu narodila, policisté ženě na Rychnovsku zachránili život

Policisté díky rychlé reakci zachránili padesátiletou ženu v Kostelci nad Orlicí. Žena zkolabovala, načež policisté už čtyři minuty na to byli na místě a oživili ženu pomocí defibrilátoru a nepřímé srdeční masáže.

Policistům z Kostelce nad Orlicí se díky rychlé reakci podařilo vrátit zpět do života ženu, která náhle zkolabovala v den svých padesátých narozenin. „Opět se ukázalo, jako mnohokrát v minulosti, že vybavení policistů defibrilátory AED má smysl, neboť díky nim policisté, kteří se dostanou na místo události jako první, mohou kvalifikovaně poskytovat první pomoc,“ říká policejní mluvčí Lucie Konečná.

Policisté byli na místě už čtyři minuty po přijetí oznámení. Společně s policisty na místo dorazil i first responder, také z řad IZS. „Když se po přelezení zavřené brány dostali do domu, okamžitě zahájili srdeční masáž a třemi výboji z přístroje AED se jim podařilo společně s first responderem obnovit základní funkce a udržet ženu při vědomí až do příjezdu záchranářů, kteří si ji převzali do své péče,“ popsala Konečná.

Jak jednat, pokud potřebujete okamžitou pomoc:

  • Je potřeba poskytnout alespoň základní informace (jméno volajícího, co se stalo, kde se nacházíte, k jakému zranění došlo, případně nahlaste počet zraněných osob.). Pokud jste ve městě a nedokážete přesně říct, kde se nacházíte, nahlaste do telefonu třeba číslice na veřejném osvětlení. V přírodě vám zase mohou pomoci body záchrany, které jsou k vidění třeba na rozcestnících. Jsou to tabulky s jedinečným označením, podle kterého operátoři tísňových linek určí, kde přesně se nacházíte.
  • Na univerzální linku 112 se dovoláte i bez signálu.
  • Ideální je stáhnout si aplikaci Záchranka, která vás lokalizuje, odešle SMS s vaší polohou na tísňovou linku a spojí vás se zdravotní záchrannou službou.
  • Pokud je to možné, je vždy lepší, když někdo z těch, kdo jsou přítomni události, jde policii a ostatním složkám naproti, usnadnit jim přístup a ukázat, kde se daná osoba nachází. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky pomoc, policie, first responder, IZS, Kostelec nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V den svých narozenin se znovu narodila, policisté ženě na Rychnovsku zachránili život  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.