Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Kraj připravuje dokumentaci k druhé etapě modernizace nemocnice v Náchodě. Bude se demolovat

Královéhradecký kraj hledá firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci na druhou fázi modernizace nemocnice v Náchodě. Má jít o demolici a následně stavbu nového pavilonu E. Na přípravu dokumentů si hejtmanství připravilo 27 milionů korun.

Takzvané „Éčko“ je nejstarší bodovou nemocničního areálu, postavena byla v roce 1938. V současné době nedokáže držet krok s moderní medicínou. „Výstavbou nových pavilonů utrpěla stará budova jisté škody, především ve statice,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). S demolicí starého pavilonu by se mělo začít ve chvíli, kdy budou všechny obory přestěhovány do nových pavilonů J a K.

V současné době se předpokládá, že bude mít nový pavilon E osm pater. A to na ploše o rozloze 800 metrů čtverečních. V nich bude především celé interní oddělení přesunuté z horního areálu. Jde o lůžkovou část, JIP, dialýzu, část dětského oddělení, urologii a onkologii. Budova by měla poskytnout i prostory pro chybějící sklady, šatny a lékárnu.

"Demolice a následná výstavba pavilonu E a rekonstrukce budovy D nám umožní zajistit nejlepší možnou péči pro občany kraje, zároveň i kvalitní a moderní pracovní prostředí pro lékaře a zdravotnický personál," řekl Bulíček.

Ve zrekonstruovaném pavilonu D budou převážně laboratoře, jako například biochemie, mikrobiologie, patologické laboratoře nebo transfuzní stanice. Ta bude mít přímé navázání na hematologické laboratoře v pavilonu C.

Současný pavilon už nevyhovuje. Jeho provoz je náročný a finančně nákladný. „Rekonstrukcí ušetříme 34 milionů korun na nákladech,“ dodal Bulíček. Po dokončení druhé etapy by měla nemocnice v Náchodě tři zbrusu nové pavilony a jeden po kompletní rekonstrukci.

Kraj by chtěl mít hotovo do tří let

Podle hejtmanství bude vypracování projektové dokumentace trvat zhruba 15 měsíců. Následně by se mohlo začít s rekonstrukcí a demolicí. Oba pavilony by mohly být hotové do konce roku 2024. Jen za dokumentaci Královéhradecký kraj zaplatí 27 milionů korun. Samotná demolice, stavba a rekonstrukce vyjdou na 580 milionů korun.

Modernizace nemocnice v Náchodě je největší investicí kraje. V rámci první etapy vznikl pavilon J a K, kraj za ně zaplatil 1,4 miliardy korun bez DPH. Pavilon K bude sloužit jako centrální budova, kde se pacientům dostane vyšetření a kde bude probíhat veškerá operativa. Následnou péči pak zajistí pavilon J s kapacitou až 150 lůžek.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Náchod

Štítky nemocnice, Náchod, rekonstrukce, modernizace, Královéhradecký, kraj, etapa, pavilon, demolice, stavba, projektová, dokumentace, Královéhradecký kraj, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj připravuje dokumentaci k druhé etapě modernizace nemocnice v Náchodě. Bude se demolovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.