Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Kdo bude nástupcem arcibiskupa Dominika Duky? Dva ze tří kandidátů jsou Východočeši

Vatikán začal intenzivně hledat vhodného nástupce arcibiskupa Dominika Duky. A je pravděpodobné, že stejně jako Dominik Duka bude mít i budoucí arcibiskup silnou vazbu ke Královéhradeckému kraji. Dva ze tří kandidátů jsou totiž Východočeši.

Biskupové ve věku pětasedmdesáti let opouštějí svou funkci. Jejich odchod nicméně může papež odložit, než se najde vhodný nástupce. A jelikož Dominiku Dukovi bude letos 78 let, Vatikán intenzivně hledá jeho nástupce. Seznam zprávy uvedly, že v nejužším výběru jsou plzeňský biskup Tomáš Holub, královéhradecký biskup Jan Vokál a březnovský arciopat Prokop Siostrzonek.

Jak Seznam zprávy uvádějí, informaci potvrdily čtyři na sobě nezávislé zdroje a nikdo z dotyčných kandidátů navíc informaci nepopřel.

Dva ze tří uvedených kandidátů mají silnou vazbu ke Královéhradeckému kraji. Jan Vokál je královéhradeckým biskupem a Tomáš Holub se narodil a vyrůstal na Náchodsku.  

Jan Vokál vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Pardubicích a poté technickou kybernetiku na ČVUT. Roku 1983 emigroval z Československa a studoval filozofii a teologii na Papežské lateránské univerzitě. Roku 1989 jej papež Jan Pavel II. vysvětil na kněze a Vokál poté rok působil jako kaplan v USA. Následně působil ve Vatikánu. Roku 2009 získal na Univerzitě Karlově v rigorózním řízení titul JUDr. z ústavního práva. Od roku 2011 je královéhradeckým biskupem.

Další z kandidátů, Tomáš Holub, se narodil v Jaroměři a vyrůstal v Červeném Kostelci. Studoval teologii na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích, Katolické teologické fakultě v Salzburgu a na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Postgraduální studium absolvoval v Římě a v Hamburku. Byl prvním českým vojenským kaplanem. Od roku 2016 působí jako plzeňský biskup.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Církev.cz | Zdroj Seznam zprávy

Štítky církev, náboženství, Vatikán, arcibiskup, Dominik Duka, Jan Vokál, Tomáš Holub, Královéhradecký kraj, Prokop Siostrzonek, Jan Pavel II., České vysoké učení technické v Praze, Papežská lateránská univerzita, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Pavel Kranz

Jak se dnes pozná poctivý novinář_

Středa, 10. února 2021, 11:51Odpovědět

Kdo bude nástupcem arcibiskupa Dominika Duky? Dva ze tří kandidátů jsou Východočeši  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.