Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pandemická situace v kraji se nezlepšuje. Kraj čeká na další výsledky vzorků s podezřením na britskou mutaci

Situace v Královéhradeckém kraji se výrazně nezlepšuje. V současnosti je v regionu 8.682 potvrzených případů COVID-19. Jen během středečního odpoledne přibylo potvrzeno bezmála 1.300 pozitivních testů. Nejrychleji se virus šíří na Hradecku a Trutnovsku. Situace v nemocnicích je tak stále napjatá, kapacitně na hraně svých možností.

„Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se nelepší. Už čtvrtý týden zaznamenáváme vysoká čísla denního přírůstku nově nakažených. V lednu v průměru denně přibylo 726 nově nakažených osob. Chtěl bych proto znovu veřejnost poprosit o obezřetnost a o rozumné dodržování aktuálních protiepidemických opatření,“ shrnul hejtman Martin Červíček (ODS).

Nejhorší situace zůstává stále na Trutnovsku a Hradecku. Jde o dva jediné regiony, kde se počet aktivních případů dostal přes hranici dvou tisíc. Naopak nejlépe je na tom Rychnovsko. V Královéhradeckém kraji stoupá i počet úmrtí s koronavirem, který se blíží k tisícové hranici.

Celorepublikově situace stagnuje. Index rizika v rámci systému PES se už od poloviny ledna pohybuje na hranici kolem 70. Konktrétně k dnešnímu ránu byl vypočítán na 71.  

Podle radního pro zdravotnictví Zdeňka Finka (HDK) je důležité, aby se veřejnost nechávala testovat. „Je nutné, aby se lidé co nejvíce nechávali testovat a předešli tak možnému nevědomému šíření nákazy,“ vysvětluje. Jen za poslední týden se v kraji provedlo zhruba 13 tisíc antigenních testů a stejný počet PCR testování.

V regionu byla potvrzena britská mutace viru

Královéhradecký kraj byl mezi prvními v České republice, kde byla potvrzená takzvaná britská mutace viru COVID-19. Mezi tím bylo z Královéhradeckého kraje do Státního zdravotnického ústavu odesláno několik dalších vzorků. Nyní se čeká na výsledky.

Právě mutaci viru připisují hygienici zhoršující se situaci na Trutnovsku. „Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové nám umožňuje vyšetřovat i vzorky pro zjištění tzv. britské mutace koronaviru. Jsme sice na úplném začátku, ale již nyní se zdá, že mutovaný vir se vyskytuje v celém našem kraji,“ řekl už minulý týden šéf hygieniků Ivan Kučera.

Britská verze je agresivnější. Neměla by vyvolávat horší příznaky, ale šíří se rychleji. Podle imunologa Romana Prymuly (za ANO) k přenosu stačí jen pár minut. „Pravidlo o patnácti minutách u této verze neplatí. Kvůli mutaci se dá nakazit během pár vteřin,“ řekl. Podle jeho slov je nejlepší ochranou respirátor třídy minimálně FFP2 a osobní distanc.

V nemocnicích je stále plno. Zařízení si vypomáhají navzájem

Podle serveru hlidacstatu.cz se nelepší ani situace v nemocnicích. V Královéhradeckém kraji je hospitalizováno zhruba 557 pacientů. 261 jich je ve středně těžkém stavu, 132 v těžkém stavu. Od minulého týdne vypadá podobně i situace ohledně obsazenosti jednotlivých covidových lůžek. Podle stejné statistiky jsou v kraji poslední tři volná lůžka na jednotkách JIP.

Nejvytíženější nemocnicí je stále Trutnov. Zařízení dokonce otevřelo další covidové oddělení s 12 lůžky. Trutnovská nemocnice má ve čtyřech těchto odděleních vyčleněno sto lůžek. Z nich je 16 lůžek v intenzivní péči a 84 standardních.

„Čtvrté covidové oddělení bude trutnovská nemocnice schopná udržet spíše krátkodobě. Prosíme veřejnost o důsledné dodržování opatření," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Podobně je na tom i soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Zde je hospitalizovaných kolem tří desítek pacientů. „Jsme přes kapacitu, kterou jsme měli pro covidové pacienty. Museli jsme přidat lůžka. Stav je ještě horší než před týdnem," uvedl ředitel vrchlabské nemocnice Michal Mrázek.

Očkování zpomalilo, vakcíny je jen minimum

V Královéhradeckém kraji nadále pokračuje očkování proti covidu-19 v sedmi nemocnicích. Do této chvíle bylo podáno přes 15 tisíc dávek vakcíny. Aktuálně nemocnice zpomalily příjem nových zájemců o očkování tak, aby očkovaly druhou dávkou.

Tento týden do regionu dorazilo i prvních 200 várek vakcíny od společnosti Moderna. Dosud se očkovalo pouze vakcínou Pfizer/BioNTech, té je ale nedostatek. V Hradci Králové byla tato vakcína podána rizikovým pacientům. Další várka nové vakcíny by měla dorazit během příštího týdne.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, Královéhradecký, kraj, nemocnice, britská, verze, vir, pandemie, Trutnovsko, testování, vakcína, pátek, přehled, Královéhradecký kraj, VUI-202012/01, virus, okres Trutnov, Martin Červíček, ODS, Roman Prymula, Zdeněk Fink, Pfizer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemická situace v kraji se nezlepšuje. Kraj čeká na další výsledky vzorků s podezřením na britskou mutaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.