Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Papalášství v okresním fotbale? Nic neobvyklého, tvrdí nová iniciativa Fotbalová evoluce

Ani nedávné zatčení Romana Berbra a jeho kumpánů nevrhlo na fotbal v České republice příliš dobré světlo. Je to jeden z důvodů, proč se snaží iniciativa s názvem Fotbalová evoluce vrátit fotbalu jeho dobré jméno. Organizátoři na to jdou netradiční cestou. Se svým programem se zaměřili na aktivaci klubů v okresech, které se snaží motivovat ke spolupráci a zapojení do dění v okresních fotbalových svazech.

Projekt Fotbalová evoluce má za cíl chránit svobodu okresní kopané v jejím rozhodování. Motivuje lidi k péči o kluby, své hráče, místní děti a bojuje za lepší podmínky. Snaží se o aktivaci a spojení všech lidí, kteří se fotbalu věnují nezištně a chtějí se podílet na jeho rozvoji.

Největším problémem v okresním fotbalu je papalášství 

 „Jsou okresy, kde jedinci jednali absolutně bez klubů. V podstatě jednou za čtyři roky si od členů vymohli hlasy nebo plné moci,“ vysvětluje problematiku jedna z hlavních postav projektu Vladimír Šmicer. Podle jeho slov jsou v České republice i okresy, jejichž vedení nefunguje kromě volebního období tak, jak by mělo. Tedy jako servis pro kluby.

Některé okresní svazy nemají ani webové stránky. „Také vidíme kraje, které mají svoje stanovy nastavené tak, že popírají principy demokratické volby,“ dodává Šmicer. Podle jeho slov jsou některé zralé na kompletní výměnu vedení, některé zase fungují dobře.

Zatímco okresní fotbal v Královéhradeckém kraji je na tom relativně dobře, v Pardubickém kraji je to daleko horší. „Například na KFS Pardubice si může výkonný výbor vybírat kandidáty, kteří budou volit. Jenže si je vybere sám, bez jakékoli volby. To mi přijde krajně nedemokratické,“ říká Šmicer. I proto se zástupci iniciativy sešli s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD), který přislíbil pomoc.

Fotbalová evoluce se svou pomocí navštívila kompletně celý Pardubický kraj, všechny okresní kluby tak mají program a principy Fotbalové evoluce na stole. Podle jednoho z lídrů Fotbalové evoluce Ondřeje Lípy se jimi snaží řídit všechny čtyři okresy. „Ještě není po volbách. Jestli se lidé skutečně chtějí zapojit do změny zjistíme až časem,“ dodává Lípa.

V Královéhradeckém kraji Fotbalová evoluce jednala zhruba s polovinou okresních fotbalových klubů.  

Program Fotbalové evoluce stojí na třech hlavních pilířích 

Kromě rozvoje mládeže se snaží program Fotbalové evoluce apelovat i na nábor nových kvalitních rozhodčí. „Není to takové to, že hodíte inzerát na webové stránky. Ba naopak… Nové rozhodčí je třeba oslovit cestou komunikace a intenzivní práce, akademií nebo různých mentorů,“ vysvětluje Lípa.

Samotný program má okresním klubům pomoct i s financováním. Skrze Národní sportovní agenturu si musí jednotlivé fotbalové kluby zajistit peníze sami. „To je celkem jednoduché. Problém je, že o tom většina těch klubů ani neví,“ vysvětluje Šmicer. Iniciativa apeluje na to, aby okresní svazy byly i v tomto ohledu právě servisní organizací a nabízely klubům varianty nebo poradenství.

„Je třeba říct, že nechodíme do klubů a neříkáme, že musíte volit toho a toho… Ten samotný impuls musí přijít od samotných lidí, pokud změnu chtějí. My fungujeme jako mentoři, kteří poradí,“ dodává Lípa.

K projektu se připojili i známé osobnosti 

„Renomé českého fotbalu ve společnosti na tom není dobře. Teď je šance, abychom to změnili. Není to klišé. Jestli chceme lepší prostředí a fotbal, musíme se teď zvednout a všichni pro to něco udělat,“ říká nejlepší střelec české historie Jan Koller.

Mezi dalšími zapojenými v projektu je především Vladimír Šmicer, a také řada dalších osobností, které iniciativu podpořily. Například sportovní komentátor Jaromír Bosák, herec David Novotný, Ivan Trojan nebo Ondřej Vetchý.

„Okamžitě se začali ozývat lidé, kteří mají zájem pomoci rozvoji fotbalu na okresech a doposud cítili, že by to byl marný boj. Ptali se nás, co mají dělat a jak se mohou zapojit. Cítili jsme, že musíme a zároveň chceme všem těmto lidem pomoci a jejich prostřednictvím pak celému fotbalu,“ popisuje vznik iniciativy bývalý generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Fotbalová evoluce, okres, Královéhradecký, Pardubický, kraj, klub, fotbal, sport, iniciativa, pomoc, evoluce, Česko, Vladimír Šmicer, Roman Berbr, projekt, Ondřej Lípa, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, Fotbalová asociace České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papalášství v okresním fotbale? Nic neobvyklého, tvrdí nová iniciativa Fotbalová evoluce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.