Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Po téměř 30 letech končí provozovateli Hromovky smlouva. S odkoupením hotelu mohou pomoct naši hosté, tvrdí

Alexandr Bílek provozuje v Krkonoších hotel Hromovka už 27 let. Letos mu končí nájemní smlouva a pokud hotel neodkoupí, přijde od něj. Stejně jako všichni ostatní, ani on nemá 32 milionů korun schovaných pod polštářem. Se sháněním peněz pomáhají kamarádi i pravidelní hosté hotelu.

Pokud by pan Bílek potřebné peníze nesehnal, současný majitel by pověřil prodejem realitní kancelář. Ta by hotel následně nabízela k prodeji za více než 50 milionů korun.

Nájemní smlouva na provozování hotelu Hromovka končí panu Bílkovi k poslednímu květnu. Do té doby musí sehnat peníze na jeho odkoupení. V plánu je využít zhruba 20 milionů korun od banky v rámci úvěru, peníze investorů a samotné hosty hotelu.  

„Úvěr s bankou už byl domluvený, ale podmínkou bylo, že se bude čerpat do konce roku 2020. Proto se musí žádost aktualizovat,“ vysvětluje současný provozovatel hotelu Alexandr Bílek. Podle jeho slov by to neměl být problém. Banka sice bude posuzovat příjmy, ale pro hotel byla loňská sezóna rekordní.

Pan Bílek ale věří, že by se obešel i bez úvěru od banky. O spolufinancování má údajně zájem i několik velkých investorů. „Většina investorů jsou naši kamarádi. Dokonce se ozval jeden, o kterém už jsme hodně dlouho neslyšeli. Řekl mi, že prodal firmu a hned se ptal, kolik budeme potřebovat,“ vysvětluje pan Bílek.

Ačkoliv má současný provozovatel na hotel předkupní právo, peníze musí být připravené nejpozději do konce května. „Myslím si, že to vyřešíme daleko dřív. Odhaduji to tak do konce března, maximálně dubna,“ říká Bílek.

Peníze na odkoupení hotelu jdou od hostů i kamarádů

Pandemie a vládní opatření zavřela všechny restaurace v České republice. Do hotelů mohou pouze lidé, kteří jsou na služební cestě. I přesto se našlo několik stovek lidí, kteří se rozhodli se sháněním peněz na odkoupení hotelu pomoct. V rámci projektu Zachraňte Hromovku si mohou lidé kupovat vouchery v několika hodnotách. Tu však hotel vždy zdvojnásobí.

„Koupíte si například voucher na ubytování v hodnotě dvou tisíc korun. Při placení ho předložíte na recepci a my vám z celkové ceny odečteme dva tisíce korun,“ vysvětluje princip akce Bílek. Peníze, které se podaří vybrat z těchto předem nakoupených poukazů dá majitel na hromadu peněz, za které hotel odkoupí.

Projekt byl spuštěn v tomto týdnu. Ke včerejšímu odpoledni bylo (pouze na ubytovacích poukázkách) vybráno zhruba 1,3 milionu korun. V nabídce jsou vouchery v hodnotě od jednoho tisíce až po 450 tisíc korun. „Tyhle částky jsou výhodné především pro nějaké společnosti a velké firmy,“ dodává.

Hotel je jeden z prvních domečků ve Špindlerově Mlýně

Samotná budova vznikla před 130 lety jako malá boudička Hromovka. Později se z ní stala chatička, ještě později chata. Hotel z této stavby vznikl až v roce 1994. „Zavázal jsem se dát chalupu dohromady, udělat z ní hotel a být nejlepší na světě,“ vzpomínal současný provozovatel hotelu.

Nešlo o jednoduchý úkol. Každá hlavní sezóna začínala zhruba milionovým provozním dluhem. Ten se sice podařilo vždy začátkem roku doplatit, ale takto se to opakovalo celých 24 let. Jistou samostatnost a stabilitu si vybudoval až před třemi lety.

Několikrát zvažoval, že provozování hotelu pověsí na hřebík, nikdy to však neudělal. „Hromovka byla, je a vždy bude naše dítě, její uhrančivý „genius loci“ mě vždy usměrňoval ve slabých chvilkách před zbrklými rozhodnutími,“ směje se Bílek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hotel Hromovka

Štítky hotel, Hromovka, Krkonoše, Špindlerův, Mlýn, historie, smlouva, sbírka, finance, půjčka, Alexandr Bílek, peníze, banka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po téměř 30 letech končí provozovateli Hromovky smlouva. S odkoupením hotelu mohou pomoct naši hosté, tvrdí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.