Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Energošmejdi v Hradci Králové získávají souhlas telefonicky. Nenechte se přemluvit, radí policie

V několika posledních dnech Městská policie Hradec Králové řešila hned několik stížností na podomní prodejce energií. Tento druh prodeje v krajské metropoli zakazuje vyhláška, s tou si však podvodníci velkou hlavu nedělají. Nově svoje oběti dokonce obvolávají. K uzavření smlouvy totiž nepotřebují podpis, stačí pouze souhlasit.

V Hradci Králové se v posledních dnech jedná především o prodejce, kteří se snaží lidi přesvědčit ke změně dodavatele nebo účasti na takzvaných energetických kaucích. „Jestliže dostanete prostřednictvím telefonátu nebo při osobní návštěvě podomního prodejce nabídku k účasti v energetické aukci, měli byste zbystřit,“ upozorňuje mluvčí strážníků Eva Kněžourová.

Lidé by měli mít na paměti základní poučku: nejlepší nabídka nikdy nepřichází sama, ale je nutné si ji aktivně vyhledat. Prakticky ve všech těchto případech končí podvedení s prázdnou peněženkou za služby, které ani zdaleka neodpovídají slibované kvalitě. A je jedno, jestli se jedná o energie nebo jiné zboží.

V Hradci Králové je podomní prodej zakázán vyhláškou. „To však neplatí na vámi sjednané účasti v aukci,“ dodává mluvčí strážníků. Stále více prodejců tak svoje oběti dopředu telefonicky kontaktují. Pro získání potřebného slova ANO nepotřebují podvodníci mnoho času. K získání souhlasu využívají například sérii jednoduchých otázek a podvedený mnohdy souhlasí kvůli své nepozornosti.

Při podobném telefonátu je třeba dávat pozor na to, s čím souhlasíte. „Zákon nevyžaduje, aby tato smlouva byla písemná. Je tak možné uzavření jen přes telefon,“ dodává Kněžourová. Říct NE a zavěsit telefon je nejjednodušší řešení.

Místo otevření dveří zavolat městskou policii

„Díky tomu, že stále větší počet našich obyvatel na jejich nekalé praktiky nenaletí a okamžitě informují městskou policii, mohou strážníci tyto pochybné obchodníky ihned řešit,“ říká Kněžourová. Ve většině případů se podvodníci vymlouvají stále na to stejné. Tvrdí, že oslovují pouze své stávající zákazníky. Vymlouvají se, že se zákazníky měli předem domluvenou schůzku, že zde dělají průzkum, kontrolují elektroměry a žádné služby nenabízejí.

Městská policie Hradec Králové tyto lidé předává k dořešení správnímu orgánu, tedy magistrátu města. Pokuty za domovní prodej mohou dosáhnout až několik set tisíc korun.

Jak se před šmejdy a pochybnými prodejci bránit:

  • Pozor na telefonní hovory.
  • Nic nepodepisujte, dejte si čas na rozmyšlenou.
  • Pokud jste doma sami, neotevírejte dveře. Komunikujte přes zavřené dveře a použijte kukátko.
  • Do bytu pouštějte pouze ty osoby, které Vám svou návštěvu řádně oznámily předem, a vy jste s ní souhlasili.
  • Myslete na své bezpečí. V případě, že máte podezření, nebojte se přivolat městskou policii. Strážníci na místě prověří, zda dotyčný není podvodník.  


Bič na energošmejdy stále čeká na schválení. Přednost měla covidová agenda, říká ministr Havlíček

Energetické firmy i během současného nouzového stavu zaznamenávají nekalé praktiky podvodníků. Změnu by podle nich měla přinést vládní novela energetického zákona, o které by měli poslanci jednat už v úterý. Jen za minulý rok na Energetický...

Na vlastní zkušenost

Zkušenost se šmejdy po telefonu má i pětašedesátiletá Eva Marková z Hradce Králové. „Nedá se jich zbavit. Oni vám prostě nedají pokoj, dokud neřeknete ano. Jsem velmi přísně vychovaná a nemám vyřídilku na to, abych někomu odsekla nebo mu položila telefon. Nevěděla jsem, jak jinak se té ženské zbavím, než že budu souhlasit. Neměla jsem čas si s ní dál povídat, musela jsem do práce,“ popisuje Eva, která si k nízkému důchodu přivydělává úklidem. Po telefonu si tak koupila vakuové dózy na uchování potravin za zhruba 20 tisíc.

„Samozřejmě jsem toho litovala hned jak jsem telefon položila, protože jsem věděla, že mě to bude stát všechny peníze, co šetřím vnoučatům. Synovi jsem se to bála říct, protože by se na mě zase zlobil a křičel,“ říká nešťastně paní Eva. Vakuové dózy jí dodnes leží pod postelí, nepoužívá je.

V Hořicích šmejdi cílili na seniory

Na konci minulého roku musela policie řešit několik podvedených seniorů v Hořicích. Podvodníci jim po telefonu vnucovali přípravky na podporu zdraví za tisíce korun. „Tvrdili něco ve smyslu, že jednají z pověření lékáren a za nasbírané body nabízí velkou slevu na nákup drahých preparátů. Šlo například o kloubní výživu za 8 000 korun s 20procentní slevou,“ upozorňuje Michal Kuchta, tajemník města Hořice.

I v tomto případě uzavřelo hned několik seniorů smlouvu po telefonu tím, že řekli potřebné ANO. Aby senior neměl moc času si nákup pod nátlakem rozmyslet, firma do pár hodin zboží doručila domů a inkasovala peníze.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Hradec Králové, šmejdi, telefon, prodej, energie, energošmejdi, podvod, městská, policie, Hořice, zkušenost, obecní policie, Eva Marková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Energošmejdi v Hradci Králové získávají souhlas telefonicky. Nenechte se přemluvit, radí policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.