Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Nemocnice v kraji jedou na hraně kapacit. Na jednotkách JIP leží víc než stovka lidí

Situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji je stále napjatá. Ve všech zařízeních aktuálně leží něco kolem šesti set pacientů s onemocněním COVID-19. Zhruba 130 jich je na jednotkách JIP, kde dochází volná lůžka. Situaci komplikuje i nedostatek personálu.

V nemocnicích Královéhradeckého kraje (tedy v Náchodě, Trutnově, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové nad Labem) bylo ke včerejšímu dni hospitalizováno přibližně 360 pacientů. 63 z nich leželo na jednotkách JIP. Fakultní nemocnice v Hradci Králové má v těchto dnech zhruba 220 pacientů s pozitivním testem na koronavirus. Na jednotkách intenzivní péče jich je víc než 60. V soukromé nemocnici ve Vrchlabí je v těchto dnech 30 pacientů, pět z nich na jednotce intenzivní péče.

"Víkend v nemocnicích Královéhradeckého kraje proběhl s poměrně vysokou kapacitou lůžek, aktuálně je ovšem opět velký tlak zejména na intenzivní lůžka, která jsou v součtu všech holdingových nemocnic volná pouze dvě. K dispozici je nyní také přibližně 30 standardních lůžek," řekla včera odpoledne mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

V nemocnicích, které spadají pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, aktuálně chybí zhruba 280 zdravotníků. Největší nápor je stále na nemocnici v Trutnově, které chybí více než 70 zdravotníků.

"Situace je s ohledem na nárůst pacientů v Královéhradeckém kraji mimořádně náročná, problémem je především chybějící personál. V práci nepřítomných je stále více než 300 zdravotníků nemocnice z celkového počtu 3500," řekl mluvčí nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor.

Na plno jedou i odběrová místa

Stále vytížené je i odběrové místo Fakultní nemocnice Hradec Králové. Například v pátek zde bylo odebráno 858 vzorků na provedení PCR testů. To je počet, blížící se maximální kapacitě odběrového místa. Na antigenní testování jde termín rezervovat většinou do druhého dne.

V hradecké nemocnici se stále pokračuje i s očkováním. "V centru bylo od 2. ledna 2021 podáno přibližně 6.400 dávek, z toho u 1.066 očkovaných se jednalo o podání druhé dávky. Kapacita očkování je uzpůsobena množství dodávaných vakcín," řekl Sochor. Té je v Královéhradeckém kraji nedostatek, což je hlavní důvod, proč hejtmanství čeká s otevřením velkokapacitních očkovacích center.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, COVID-19, koronavirus, Královéhradecký, kraj, počet, JIP, FNHK, kapacita, jednotka intenzivní péče, pacient, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Trutnov, Jakub Sochor, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o., Náchod, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dannoura Maegashira

Tak si musíte je půjčit z Jičína. Tam nemají co dělat evidentně

Úterý, 2. února 2021, 20:08Odpovědět

Nemocnice v kraji jedou na hraně kapacit. Na jednotkách JIP leží víc než stovka lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.