Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O postcovidovou péči nemocnice v Hradci Králové je enormní zájem. Vyšetřit chtějí desítky lidí denně

Fakultní nemocnice Hradec Králové v polovině ledna otevřela Centrum postcovidové péče. To je určeno pro pacienty, kteří prodělali onemocnění COVID-19 a dlouhodobě jim přetrvávají obtíže. Denně se chtějí telefonicky objednat desítky lidí z celé České republiky. Zdaleka ne na všechny se dostane.

Nejčastěji volají pacienti ve věku mezi 40 a 60 lety. Po třech měsících od nemoci popisují dušnost, únavu, nespavost, bolest hlavy, poruchy trávení či ztrátu čichu a chuti. "V současnosti vyšetřujeme zhruba 20 lidí, do budoucna to bude asi 40 týdně. Nicméně máme okolo třech desítek telefonátů za den. Volají i lidé z Písku nebo Slovenska. Bylo by fajn, kdyby podobná centra vznikala i jinde," řekl vedoucí lékař centra Michal Kopecký.

Centrum začalo fungovat jako první svého druhu v České republice. Je určeno pro pacienty, které přetrvávají symptomy po onemocnění koronavirem déle než tři měsíce. Postcovidové centrum v Hradci Králové vyšetřuje jak pacienty, kteří byli s COVID-19 hospitalizováni, tak ty, kteří se léčili doma.

"V současnosti sledujeme v postcovidovém centru asi 400 pacientů, dalších asi 200 jich čeká,“ potvrdil Kopecký. Centrum se blíží maximální kapacitě, proto svoji péči omezilo jen na pacienty z Královéhradeckého kraje.

Příznaky a komplikace se pacientům vracejí

Vedoucí Centra postcovidové péče Michal Kopecký mluví i o pacientech, kterým bylo po prodělání nemoci dobře, ale příznaky se objevili s odstupem času. "Vyskytly se u nich úplně jiné symptomy, otázkou je, jestli je spustily nějaké jiné nemoci, například autoimunitní či jiné," uvedl Kopecký.

Podle předběžných výsledků výzkumné studie z roku 2020 provedené lékaři Plicní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové se u části pacientů, kteří prodělali COVID-19, objevují následné zdravotní komplikace. Jde především o přetrvávající postižení plic nebo dolních dýchacích cest, případně onemocnění plicních cév, uvedli zástupci nemocnice.

Před nástupem prohlídka u praktického lékaře

Centrum postcovidové péče sídlí v budově Plicní kliniky. Otevřeno je každý všední den. „Zájemci s obtížemi po prodělaném onemocnění COVID-19 mohou svůj stav konzultovat telefonicky na lince 495 836 020 a dle domluvy bude pacient objednán do našeho centra nebo mu bude navrhnut jiný postup,“ vysvětluje vedoucí centra Michal Kopecký.

Před samotným vyšetřením v novém centru bude muset pacient podstoupit základní vyšetření u svého praktického lékaře nebo specialisty. Ten posoudí, zda jsou komplikace spojené s onemocněním COVID-19 a popřípadě objedná do Centra postcovidové péče.

Všem pacientům bude odebraná krev, moč a vyšetřené plicní funkce. Každý z pacientů zároveň podstoupí vyšetření EKG a zhodnocení celkového stavu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky FNHK, Hradec Králové, Plicní klinika, Centrum postcovidové péče, telefon, objednávka, kapacita, zájem, ČR, pacient, nemoc, COVID-19, Michal Kopecký, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Slovensko, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O postcovidovou péči nemocnice v Hradci Králové je enormní zájem. Vyšetřit chtějí desítky lidí denně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.