Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Opozice kritizovala Finka, ale odvolání nenavrhla. Očekáváme, že odstoupí sám, tvrdí

Široká veřejnost očekávala, že Hnutí ANO na jednání zastupitelstva navrhne odvolání radního pro zdravotnictví Zdeňka Finka. Opozice ho dlouhodobě kritizuje za to, že nechal přednostně naočkovat svoji manželku. Na jednání zastupitelstva nikdo za ANO podobný návrh nevznesl. Podle vyjádření hnutí očekává, že Fink odstoupí sám. Ten však dobrovolně rezignovat nehodlá.

Nikdo z členů krajské opozice na jednání zastupitelstva oficiální návrh na odvolání Finka nepodal. I tak se jednotlivé strany shodují na tom, že by měl radní skončit sám. „Radní Fink by měl zvážit svoji další politickou odpovědnost v čele vedení zdravotnictví Královéhradeckého kraje,“ řekl bývalý hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Podobný přístup k celé kauze má i opoziční Hnutí ANO, které už od začátku rezignaci nebo odvolání radního pro zdravotnictví vyžadovalo. „Požadujeme, aby skončil, taky jsme to avizovali předem. Ostatně, zřejmě porušil i slib lékaře, když vakcínu určenou pro zdravotníky v první linii nechal přednostně dát své ženě,“ řekl za hnutí předseda krajského klubu Petr Koleta. Hnutí nechtělo návrh na odvolání vznášet, jelikož věří, že radní nakonec odstoupí sám.

Nic takového ale exprimátor Hradce Králové a radní Královéhradeckého kraje Zdeněk Fink nezamýšlí. Upozornil na to novináře po jednání zastupitelstva, kde se ještě jednou veřejně omluvil. „K očkování mojí manželky jsem se veřejně omluvil, chtěl bych se omluvit ještě i vám všem, protože jsem součástí tohoto kolektivu jako vy a tím pádem na celé zastupitelstvo to nevrhá úplně dobré světlo, i když je to jen moje vina,“ řekl na jednání.

Radního se od samého začátku zastává i hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). "Zdeněk Fink je nejenom radním, ale také lékařem, který je ve styku s pacienty, v kontaktu s mnoha dalšími zdravotníky. Jeho paní je připravena být dobrovolnicí v očkovacích centrech a oba dva žijí ve společné domácnosti. Proto v tomto případě neshledávám jejich proočkování jako papalášskou výhodu," řekl novinářům.

Opozice žádá rezignaci radního pro zdravotnictví Finka. Ten nechal svoji manželku přednostně naočkovat

Radní pro oblast zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK) nechal v pátek odpoledne naočkovat svoji manželku. A to i přesto, že nepatří do rizikové skupiny občanů. Fink to odůvodnil tím, že hodlá pracovat jako dobrovolnice v budoucích očkovacích centrech....

Přednostní očkování na vyšších místech

Podobná situace se řešila například i ve Státním zdravotnickém ústavu. Ten přednostně naočkoval své zaměstnance a jejich příbuzné. Po skandálu ředitel ústavu Pavel Březovský 14. ledna rezignoval. „Takové excesy se nemohou opakovat. Podobné chování je v takovém úřadu naprosto nepřijatelné," řekl k přednostnímu očkování v SZU premiér Andrej Babiš (ANO).

Podobná situace se stala i v českokrumlovské nemocnici. Zde nechal ředitel Jindřich Florián vedle personálu naočkovat i jejich příbuzné. I ten nakonec po domluvě s hejtmanem Martinem Kubou na své funkci skončil.

Opozice kritizuje i strategii a informovanost občanů

Opozice vládnoucí koalici dlouhodobě kritizuje i kvůli přístupu k samotné pandemii. Hnutí ANO například upozornilo na nedostatečné jednání zdravotnického výboru kraje. „Kdybychom netlačili na jeho svolání, konal by se až v březnu. A to je smutné,“ řekl předseda Hnutí ANO Koleta. To upozornilo i na nedostatečnou očkovací strategii.

„Nemyslím si, že Královéhradecký kraj v tomto za jinými kraji zaostává,“ řekl hejtman Červíček ke kritice a spustil prezentaci o epidemické situaci v kraji včetně očkovací strategie a počtu očkovaných. Opozice tak požadovala, aby podrobné informace o pandemické situaci dostávali členové do e-mailu.

Ohodnoť článek

Foto FB: Zdeněk Fink

Štítky Zdeněk Fink, ANO, opozice, ČSD, hejtman, očkováním, kauza, kritika, zastupitelstvo, jednání, rezignace, odstoupení, ANO 2011, zdravotnictví, Královéhradecký kraj, očkování, strategie, Petr Koleta, Martin Červíček, Jiří Štěpán, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice kritizovala Finka, ale odvolání nenavrhla. Očekáváme, že odstoupí sám, tvrdí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.