Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Kiosky na Pražském mostě jsou téměř hotové. Firma před koncem odstoupila od smlouvy

Dva kiosky na jižní straně Pražského mostu v Hradci Králové jsou téměř hotové. Chybí dodělat jen několik drobností, na které bude muset magistrát sehnat jinou firmu. Ta původní s městem rozvázala smlouvu. Za obnovu kulturní památky radnice zaplatila necelé tři miliony korun.

Dva kiosky po pravé straně mostu (ve směru do centra) jsou hotové. Ačkoliv je třetí těsně před dokončením, rekonstrukce je na něm znát na první pohled. „Podobně jako ostatní objekty dostal novou omítku i interiér,“ řekl dnes novinářům vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta. Rekonstrukce a celková obnova kiosků byla prováděna podle původní dokumentace Jana Kotěry z roku 1910. Ta je uložena ve sbírce architektury Národního technického muzea.

Práce na rekonstrukci kiosků probíhala bez komplikací. Pravděpodobně největší zádrhel nastal při renovaci podlahy. Terén kolem kiosku se za ta léta zvedl, proto bylo třeba originální podlahu přikrýt a dorovnat s okolním terénem. „To znamená, že historická dlažba byla skryta pod dřevěnou podlahou,“ dodal Falta.

Rekonstrukce je téměř dokončena, za kompletní ji bude moct město uznat až po dokončení měděných reliéf. Jde o měděné prvky, které mají být na čele markýzy a bocích kiosku.

Firma rekonstrukci nedodělala

Těsně před dokončením uhradila společnost pokutu ve výši 580 tisíc korun a odstoupila od smlouvy. Podle jednatele firmy Vlčí stavby nebylo možné se investorovi zavděčit. Hlavní komplikace vznikla u výroby tepaných měděných reliéfů. Ty nechala společnost vyrobit u společnosti v Praze, kvůli připomínkám města je ale nechávala třikrát předělávat.

„Prý by to mělo být menší. Nechali jsme to tedy udělat znovu a menší. Pak nám řekli, že by to mělo být větší. Tak jsme to nechali udělat ještě jednou. Zástupce města se byl podívat i v dílně v Praze, kde to odsouhlasil. Přesto jsme potom dostali zprávu, že je to špatně. Chtěli po nás, aby se to dělalo počtvrté,“ popsal pro Mladou frontu jednatel společnosti Vlčí práce Vladimír Berný. Podle městských památkářů nebyl zvolen vhodný pracovní postup při výrobě.

Společnost tak přišla zhruba o milion korun. Cena celé zakázky byla dohodnuta na 2,9 milionů korun. Město firmě vyplatilo zhruba 1,4 milionů korun. Bylo však třeba zaplatit smluvní pokutu za předčasné ukončení smlouvy.

Správa nemovitostí Hradec Králové v těchto dnech hledá společnost, která by práce na kiosku dodělala. I přes komplikace s dokončením magistrát předpokládá, že by mohla být oprava dokončena během příštího roku. Radnici se oprava kiosků na Pražském mostě dlouhodobě nedařila. Kvůli papírování, doplňování projektu a technickým komplikacím se podařilo firmu najít až na čtvrtý pokus.

Na rekonstrukci čeká poslední kiosek

Ze všech kiosků lidé na první pohled poznají ten, který na rekonstrukci teprve čeká. Rozbitá okna, posprejovaná fasáda, děravá střecha a rozbité dveře. I ten chce ale radnice v budoucnu opravit. S tím by se mohlo začít v příštím roce.

„Památková péče na tom má velký zájem. Určitě budeme chtít, aby se podařilo stavbu doplnit o ten velký květ. To byl takový velký a dominantní útvar na vrcholu stavby,“ přibližuje Falta.

Kiosky z roku 1912 jsou součástí secesního mostu v centru Hradce Králové. Ten nahradil starý pevnostní most a je významnou památkou předválečné epochy. Most má typické kamenné zábradlí a konstrukce mostu je opatřena osvětlovacími stožáry a oblouky nad vozovkou. V 19. století na něm bylo nataženo pár metrů kolejí pro tramvajovou dopravu. Žádná tramvaj však Hradcem Králové nikdy nejela.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kiosek, Hradec Králové, Pražský most, rekonstrukce, památka, historie, společnost, smlouva, magistrát, památková péče, Jan Kotěra, Národní technické muzeum v Praze, Praha, Mladá fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Kiosky na Pražském mostě jsou téměř hotové. Firma před koncem odstoupila od smlouvy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.