Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Seniory v kraji očkují dvě nemocnice. Ostatní čekají na vakcínu a proočkování zdravotníků

V Náchodě začalo očkování seniorů, denně naočkuje nemocnice 48 osob. Ostatní krajské nemocnice musí čekat na dodávku vakcíny a proočkování zdravotníků a rizikových pacientů. Nemocnice v Trutnově by měla vakcínu začít podávat v pátek, ostatní se přidají začátkem příštího týdne. Fakultní nemocnice Hradec Králové začala očkovat o víkendu.

Počítá se každá lahvička

„Fakultní nemocnice Hradec Králové během víkendu naočkovala 780 lidí. S úplně prvním očkováním jsme začali už druhého ledna, od té doby dostalo vakcínu více než 2,5 tisíce lidí,“ potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Do dnešního dne dorazilo do regionu 1.365 lahviček, což je necelých sedm tisíc očkovacích dávek. „Z nemocnice v Hradci Králové jsme rozvezli do oblastních nemocnic 682 lahviček. Předpokládáme, že je do příštího týdne proočkujeme,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Zbývající vakcíny se proočkují v nemocnici v Hradci Králové.

Nejrizikovější skupina obyvatel by měla být proočkována během ledna a února. Mezi tyto lidi patří senioři nad 80 let, zdravotní pracovníci, osoby podílející se na péči o COVID-19 pozitivní pacienty a lidi, kteří pracují na očkovacích centrech. Od února do června by Královéhradecký kraj rád spustil očkování na plno. Vše bude záležet na dostupnosti vakcín.

Do konce března by mělo dorazit prvních 62 tisíc dávek. Nejvíc jich dostane Fakultní nemocnice Hradec Králové, konkrétně 25 tisíc. Zbytek bude rozdělen mezi krajské nemocnice a soukromou nemocnici ve Vrchlabí. Ta dostane 3.600 dávek.

Od dubna by mělo do Královéhradeckého kraje dorazit 100 tisíc dávek měsíčně. Ty se opět rozdělí mezi všechny nemocnice na území kraje. Nejvíc jich opět poputuje do nemocnice v Hradci Králové, konkrétně jde o zhruba 30 tisíc dávek měsíčně.

Odedneška očkují i Hořice

V Levitově centru následné péče dnes a zítra dochází k očkování zdravotnického personálu vakcínou proti viru COVID-19. Jde o preventivní akci, nikdo z personálu nakažený není. Nemocnice funguje v normálním režimu.

"Celkem bylo do Levitova centra prostřednictvím Okresní nemocnice v Jičíně dodáno 66 dávek vakcíny značky Pfizer, která je určena pro náš zdravotnický personál. Očkování v předepsaném intervalu 10 minut provádějí vybraní členové očkovacího týmu jičínské nemocnice pánové Zubr a Sieber," popisuje průběh dnešního a zítřejšího očkování ředitel Levitova centra Roman Bečvář.

V sociálních služebnách dostalo vakcínu více než 700 klientů. V domovech pro seniory očkují mobilní týmy z jednotlivých nemocnic. Očkovat se začalo minulý týden v Domově U Biřičky v Hradci Králové.

Počet aktivních případů v kraji začal klesat

Dobrou zprávou je to, že podle čísel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje v posledních třech dnech klesají čísla aktivních případů. K dnešnímu ránu bylo v regionu potvrzeno 7.879 případů COVID-19. Nejhorší je situace na Trutnovsku a Hradecku, nejméně nakažených je na Jičínsku. Jde o jediný region, kde se počet případů drží pod hranicí jednoho tisíce.

Počet aktivních případů v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 2.253
  • Trutnovsko – 2.227
  • Náchodsko – 1.659
  • Rychnovsko – 1.049
  • Jičínsko – 691

Situace v nemocnicích je stále napjatá. Podle informací serveru hlidacstatu.cz je v Královéhradeckém kraji hospitalizováno 512 pacientů. To je o rovných 20 lidí více než v pátek. V těchto dnech je podle dostupných informací volných pouze pět lůžek na jednotkách JIP a ARO a žádné nemocniční lůžko se standardním kyslíkem.  

Celorepublikově se situace za posledních deset dní mírně lepší. Aktuálně je index rizika vypočítán na hodnotu 70, což odpovídá čtvrtému stupni systému PES. Od 9. ledna index klesá, ani jednou se nezvýšil.  

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Královéhradecký, kraj, strategie, očkování, nemocnice, vakcína, covid-19, koronavirus, Náchod, Hradec Králové, zdravotnický pracovník, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Trutnov, Jakub Sochor, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seniory v kraji očkují dvě nemocnice. Ostatní čekají na vakcínu a proočkování zdravotníků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.