Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLEDNĚ: Zítra se spouští rezervační systém na očkování. Jak na to?

V pátek 15. ledna se spustí rezervační systém očkování pro lidi starší 80. let. Po registraci samotného očkování se budou muset lidé ještě rezervovat. Tentokrát na jedno ze sedmi očkovacích míst v Královéhradeckém kraji. Hradecká Drbna přináší stručný přehled samotného postupu registrace.

Rezervaci půjde provést na webových stránkách crs.uzis.cz. Systém se spustí v 8:00.

„Lidé se budou moci nechat očkovat na jednom ze sedmi stávajících zřízených očkovacích míst v nemocnicích v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem, Rychnově nad Kněžnou a také ve Vrchlabí,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Samotnou registraci mohou občané Královéhradeckého kraje provést na webové adrese koronavirus.kr-kralovehradecky.cz. Po spuštění systému zde naleznou odkaz na registraci. Po víkendu se budou moct k očkování registrovat i zaměstnanci sociálních služeb, kteří se o seniory starají.

Jak se registrovat?

V praxi to znamená dvě rezervace, respektive registraci a následnou rezervaci. První registraci je nutné provést k tomu, aby lidé vakcínu dostali. V rámci druhé rezervace si senioři vyberou konkrétní místo a čas podání vakcíny.

Samotný rezervační systém bude vypadat podobně jako web pro antigenní testování. Zájemci nejprve budou muset vyplnit své telefonní číslo, na které přijde první PIN kód. Pomocí něho se lidé dostanou do samotné registrace. „Funguje to podobně jako například při přihlašování do internetového bankovnictví,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO).

Pokud nemá senior vlastní telefon, může za něj registraci provést příbuzný, praktický lékař nebo operátor na lince 1221. „Tuto linku průběžně posilujeme. Je jasné, že její zatížení bude větší než doposud,“ řekl Blatný.

V samotném systému bude muset zájemce uvést svůj věk, rodné číslo, zaměstnání a stručně popsat zdravotní stav. Následně přijde potvrzovací SMS zpráva nebo e-mail. Registrovaný zároveň obdrží druhý PIN, který bude sloužit k rezervaci na konkrétní termín a místo očkování. Termín druhé dávky se vytvoří automaticky.

Termín a místo očkování si registrovaný vybere sám. V praxi může zvolit jakékoli místo v České republice. Ministr zdravotnictví dnes ale upozornil na to, že vakcíny jsou do krajů přerozdělovány podle počtu obyvatel. Zájemci by se tak měli rezervovat v místě bydliště. „Velká očkovací centra nejsou rozhodně pro starší lidi,“ řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO).

K samotnému očkování je důležité přinést občanský průkaz a poslední zprávu od lékaře, která se týká zdravotních komplikací, které zájemce uvedl v rámci registrace. Po očkování dostane pacient certifikát o provedeném očkování. Ten bude platit i jiných zemích.

Mladší lidé si musí počkat

„Předpokládáme, že na začátku druhého čtvrtletí by mělo začít očkování i další veřejnosti v návaznosti na spuštění registračního systému. Máme přislíbeno, že každý měsíc dostaneme dodávku zhruba 100 tisíc dávek vakcíny. Do této fáze by se měla zapojit už i velká očkovací centra, která plánujeme zřídit pravděpodobně v každém okrese. Předpokládáme, že nám v jejich provozu pomohou zdravotníci nejenom z našich nemocnic. O konkrétních místech, podmínkách a o spuštění budeme veřejnost včas informovat,“ doplnil hejtman.

Cílem Královéhradeckého kraje je aplikovat všechny vakcíny, které do regionu přijdou. V prvním čtvrtletí má hejtmanství od státu přislíbeno 62 tisíc dávek; 14 tisíc v lednu, 18 tisíc v únoru a 30 tisíc dávek během března.

S očkováním se pokračuje i v domovech seniorů. Královéhradecký kraj připravuje strategii

Mobilní očkovací tým Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové včera zahájil očkování klientů v Domově důchodců u Biřičky. Jen během úterního odpoledne dostalo dávku zhruba 150 lidí.

V kraji začal očkovat další mobilní tým

V Královéhradeckém kraji začal ve středu očkovat další mobilní tým. Tentokrát ze soukromé nemocnice ve Vrchlabí. Stejně jako ten z Fakultní nemocnice Hradec Králové bude jezdit převážně do domova seniorů a dalších sociálních služeb.

"Náš tým tvoří zatím dvě zdravotní sestry, protože každé zařízení bude mít u vakcinace svého lékaře. Pokud to ale bude potřeba, vezmeme do týmu i doktora," ředitel vrchlabské nemocnice Michal Mrázek. Během středečního rána tým naočkoval první dvě stovky lidí.

Nemocnice ve Vrchlabí se s očkováním přidala jako poslední v kraji. 11. ledna se tak stala sedmou nemocnicí, která proti viru COVID-19 očkuje. Zařízení dostalo celkem 650 dávek vakcíny. Naopak první v kraji zahájila očkování nemocnice v Hradci Králové.

Vedle mobilního týmu ve Vrchlabí fungují i další v Hradci Králové. Od úterý takto očkuje tým Fakultní nemocnice Hradec Králové a Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Ohodnoť článek

Foto olkraj.cz

Štítky očkování, přehled, COVID-19, koronavirus, systém, registrace, rezervace, návod, strategie, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, nemocnice, vakcína, Hradec Králové, Drbna.cz, Jan Blatný, Vrchlabí, ANO 2011, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: Zítra se spouští rezervační systém na očkování. Jak na to?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.