Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj získal dotaci na stavbu nového domova seniorů v Žacléři. Pokračuje i stavba odlehčovací služby v Hradci Králové

Královéhradecký kraj získal 61 miliónů korun na rozšíření Domova Důchodců v Lamperticích. Zvýšení kapacity zajistí přestavba bývalé ubytovny v Žacléři. Rekonstrukce za 145 milionů korun začala minulý rok v září.

Díky rekonstrukci dvou budov získá domov důchodců 52 nových lůžek. V pěti patrech budou jednolůžkové i dvoulůžkové pokoje s vlastní koupelnou a toaletou. Budova bude kompletně bezbariérová, do všech pater budou klienty vozit dva osobní výtahy.

„Každý klient bude mít například vlastní přístup na internet, svoji televizi a bude moci používat moderní komunikační prvek klient – sestra. Mezi další inovativní kroky řadíme vybudování indukční zvukové smyčky ve společenské místnosti, která zajistí lepší funkci naslouchadel,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). Půjde o jedno z nejmodernějších zařízení v kraji. 60 procent lůžek bude vybaveno stropním nosným systémem. Všechny postele budou navíc elektronicky polohovatelné.

Samotná rekonstrukce bude stát 140 milionů korun, vybavení pak dalších pět. Se získanou dotací tak bude třeba doplatit 84 milionů korun. O tyto náklady se podělí Královéhradecký kraj a město Žacléř.  

V Hradci Králové pokračuje stavba odlehčovací služby

V květnu loňského roku začala i stavba odlehčovací služby Honkova. "Stavba zatím pokračuje podle plánu. Komplikace, které se vyskytly, nejsou neobvyklé a jsou běžnou součástí staveb. Při zakládání severního a jižního křídla byly zjištěny neúnosné zeminy. Jedná se o vícepráce, které bude v lednu projednávat rada města a poté zastupitelstvo," řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Zařízení bude poskytovat čtyřiadvacetihodinovou službu na přechodné, maximálně tříměsíční období. Budova je navržena tak, aby bylo snadné se po ní pohybovat na vozíčku. Pohodlná bude i pro samotný personál, který se bude například starat o trvale ležící pacienty. V budově bude celkem 35 lůžek.

Stavba odlehčovací služby bude stát 95 milionů korun bez DPH. Samotná stavba zatím vyšla na 25 milionů korun. Hotovo má být v únoru.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Žacléř, Hradec Králové, Honkova, domov, seniorů, služba, stavba, dotace, financování, aktuální, stav, Královéhradecký kraj, rekonstrukce, Lampertice, Martina Berdychová, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj získal dotaci na stavbu nového domova seniorů v Žacléři. Pokračuje i stavba odlehčovací služby v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.