Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rychlostní radary v Novém Městě začínají fungovat v ostrém provozu. Řidiči je nepoznají

Nové Město nad Metují si pořídilo nový rychlostí radar. Ten se bude podle potřeby přesouvat na osm různých stanovišť. Řidiči proto na první pohled nepoznají, zda se na daném úseku měří nebo ne. V pondělí se začalo měřit v ostrém provozu.

Všechna měřící stanoviště jsou rozmístěna prakticky po celém městě a jeho okolí. Jedna z měřících skříní je například v Nahořanské ulici. Další jsou pak v Náchodské, Dobrušské, Hlinské a ulici T. G. Masaryka. Na další pak řidiči narazí v okolních obcích Nahořany, Bohuslavice a Provodov-Šonov.

Městská policie používala radar od poloviny listopadu. „Nejdříve jsme všechna stanoviště používali stejně,“ řekl velitel městské policie Miloš Kratěna. Nyní se budou strážníci zaměřovat na úseky, kde řidiči překračují rychlost nejčastěji. Stále však platí, že se jednotlivá stanoviště budou měnit vždy po několika dnech.

Na výběru míst měřících budek se podíleli i místní obyvatelé. Ty jich vybrali rovnou polovinu. Další stanoviště byla vytipována podle nehodovosti, zkušenosti strážníků a dosavadního ručního měření.

Radary strážníci ovládají dálkově

Všechna stanoviště jsou strážníky ovládána dálkově z jejich služebny. Zároveň mají bezpečnostní pojistku, kdy při narušení automaticky odejde hláška policii. „Stanoviště jsou konstruována tak, aby umožnila měřit oba jízdní pruhy zároveň,“ vysvětluje Kratěna.

V těchto dnech se na všech stanovištích střídá jedno měřidlo. Systém však umožňuje měření na více stanovištích zároveň, toho chce městská policie do budoucnosti využít.

O pevných radarech se ve městě mluvilo od roku 2017. Radnice však nechtěla klasické měření. „Snahou bylo, aby bylo měřící stanoviště nápadné. Zkrátka… Aby si jej každý všiml a zanesl do nejrůznějších aplikací, aby se co nejdříve rozkřiklo, že v Novém Městě nad Metují je měřena rychlost,“ dodal velitel městské policie.

Peníze vybrané na pokutách skončí v městské kase. „Cílem není vybrat co nejvíc peněz na pokutách, ale zklidnit dopravu na problémových úsecích,“ řekl pro Český rozhlas starosta města Petr Hable (Volba pro Nové Město).

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Nové Město nad Metují

Štítky radar, doprava, rychlost, novinka, ostrý, provoz, měření, městská, policie, Nové Město nad Metují, obecní policie, Tomáš Garrigue Masaryk, Nahořany, Bohuslavice, Provodov-Šonov, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olda Suchý

Jak píše Mára Byrtus a můžou mi.....

Úterý, 12. ledna 2021, 12:46Odpovědět

Mirek Sekera

jeste musim dodat. Nadavalo se na komance ze nas sleduji a dnes? Dnes nas sleduje velky bratr vsude kam se hneme. v mnoha obytnych domech i na chodbach.v obchodech i kolem nich, u bankomatu. a kamery na silnicich, dalnicich. To jsme asi vsichni chteli bejt sledovani VSUDE. Trva to uz nejmene 25 let co jsme sledovani a sledovani se jeste zvetsi, kazda obec si da kamery i radary a bude to. Zajimalo by me co delaji s fotkama a záznamy vsech tech obyvatel po ty roky. na milion % je nesmazou, co kdyby se hodily.

Pátek, 8. ledna 2021, 19:43Odpovědět

Josef Kalousek

Úplně mě zaplavil pocit naprostého bezpečí. Vlastně jsem sledován laskavým okem policisty, jen co vyjedu z brány. Ještě bych prosil začít měřit rychlost chůze a zakázat běh - někdo do někoho vrazí a neštěstí je na světě. A pak mám trochu pocit, že to dcera občas přehání s rychlostí na dvorku na odrážedle. Pod který správní úřad to spadá?

Pátek, 8. ledna 2021, 15:31Odpovědět

Mirek Sekera

co chcete od obecnich a krajskych zlodeju, ridic je dobra dojna krava. Jeste radar nastavi o 5km niz a penizky se jen posinou do kapec zlodeju. Cim vic se ridici musi koukat na tachometr tim min se venuji rizeni, co pak nastava??? To uz zlodeje nezajima, hlavne ze hrabou.

Čtvrtek, 7. ledna 2021, 13:12Odpovědět

Jarda Vokno

Stejný svinstvo jako u nás v Chomutově. Několik pokut už zaplaceno, většinou za 56 km/h 3 km/h je prý tolerance. Dobrý je to že poslední dvě pokuty jsem platil najednou z toho jedna týden po splatnosti. Půl roku nic a najednou se mi vrátilo 900 Kč na účet. To byla ta jedna platba po splatnosti. Vrátěj to a teď proběhne správní řízení kde mi můžou napařit 2500 Kč. Co z těchto radarů vzešlo : v místech kde jsou jezděj lidi 30 km/h, magistrát hrabe ( když dejme tomu 1000 lidí zaplatí po splatnosti 1000x900 =900000 Kč ne učtu co vydělává na úrocích) a více už se k tomu nebudu vyjadřovat protože mi začíná cukat koutek a pumpovat žíla na spánku. Krásný Nový rok

Středa, 6. ledna 2021, 17:25Odpovědět

Marek Byrtus

antiradar, rusicka a nazdar

Středa, 6. ledna 2021, 14:55Odpovědět

Jaroslav Dvořák

Ne krompáč , podívejte se na občanský zákoník č 89 /2012 SB paragraf 84 ,

Středa, 6. ledna 2021, 14:26Odpovědět

Kachle Kachlic

to chce krompac:)))):

Středa, 6. ledna 2021, 13:26Odpovědět

Rychlostní radary v Novém Městě začínají fungovat v ostrém provozu. Řidiči je nepoznají  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.