Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Situace v nemocnicích je kritická, tvrdí hejtman. První pacienty bylo třeba převést mimo kraj

Podle vedení Královéhradeckého kraje je situace v krajských nemocnicích kritická. Kapacita lůžek pro pacienty s pozitivním testem přestává stačit. Záchranná služba proto začala převážet pacienty do nemocnic v jiných krajích.

„Neustále přibývají pacienti, kteří vyžadují neodkladnou hospitalizaci a naše zařízení už tento nárůst pacientů v některých dnech kapacitně nezvládají. Už včera proto krajští záchranáři převezli první dva pacienty mimo území Královéhradeckého kraje. Bohužel predikce pro následující dny není lepší – jen za včerejší den hygienici potvrdili tisíc nových případů. I proto očekáváme, že čísla hospitalizovaných ještě porostou,“ řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Jeden z pacientů byl převezen z nemocnice v Trutnově do Pardubic. Druhý byl z Fakultní nemocnice Hradec Králové. Toho sanitka transportovala do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. „V posledních dnech zaznamenáváme velký nápor na covidová lůžka. A pacientů bude podle predikcí ještě přibývat,“ uvedl ředitel nemocnice v Hradci Králové Vladimír Palička.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je hospitalizovaných přibližně 185 pacientů. Zhruba 50 z nich potřebuje jednotku intenzivní péče. Nemocnice by chtěla otevřít další covidová lůžka, to však komplikuje nedostatek personálu. V Hradci Králové aktuálně chybí kolem 250 zdravotníků, podobná situace je i v nemocnicích Královéhradeckého kraje.

„Už se neobejdeme bez pomoci dalších zařízení a musíme využít i lůžka mimo nemocnice. Například v Janských Lázních máme k dispozici kapacitu minimálně 30 lůžek pro pacienty s koronavirem, kteří už nevyžadují intenzivní péči v nemocnici. Tímto způsobem budeme hledat i další kapacity lůžek,“ doplnil hejtman.

Záchranáři v posledním týdnu zaznamenali zatím nejvyšší počet převozu pozitivních osob z domácí karantény. Celkem do nemocnic přepravili 201 osob, v jeden den padl dokonce rekord za celou dobu epidemie – 40 přepravených osob z domácí karantény do nemocnic.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto ZZS KHK

Štítky COVID-19, koronavirus, nemocnice, situace, převoz, pomoc, Pardubice, Praha, pacient, kapacita, nedostačující, pandemie, Královéhradecký, kraj, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Martin Červíček, ODS, Ústřední vojenská nemocnice, Hrad

Situace v nemocnicích je kritická, tvrdí hejtman. První pacienty bylo třeba převést mimo kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.