Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Obchodníci stále prodávají alkohol nezletilým. V kraji pochybila třetina kontrolovaných obchodů

Česká obchodní inspekce kontroluje prodejce pravidelně. Ve třetím čtvrtletí roku 2020 provedla celkem 1.931 kontrol zaměřené na prodej alkoholu a tabáku nezletilým. Celorepublikově porušila zákaz necelá polovina obchodů. V Královéhradeckém a Pardubickém kraji třetina prodejců.

Královéhradecký kraj patří mezi lepší, nejhůř je na tom Praha

Celorepubliková kontrola ČOI probíhala od 1. července do 30. září 2020.

Česká obchodní inspekce kontrolovala v období od 1. července do 30. září 2020 dodržování nabídky, prodeje a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Konkrétně v Královéhradeckém a Pardubickém kraji bylo provedeno 456 kontrol. V 158 případech porušili obchodníci zákon.

Obchodní inspekce má Českou republiku rozdělenou na sedm regionů. Královéhradecký kraj se drží mezi lepší polovinou, na šestém místě. Nejhůře je na tom Praha, zde inspektoři odhalili pochybení ve více než 60 procentech kontrolovaných provozoven.

Lépe než Královéhradecký a Pardubický kraj dopadla Vysočina. „Inspektoři ČOI využili své pravomoci a k 190 kontrolám přizvali osoby mladší 18 let,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Nejde jenom o alkohol, chybí i cedulky o zákazu prodeje

Kontrola se nezaměřovala pouze na prodej alkoholu a cigaret nezletilým. Inspektoři se zaměřili i na chybějící cedule s upozorněním o zákazu prodeje nezletilým. V některých případech byl provozovatel pokutován za to, že text nebyl vyroben podle náležitostí, které stanovuje zákon. Tedy v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně dva centimetry.

V jednom případě obchodník prodával cigarety dráž, než ukazovala cena na kolku. Velkým problémem bylo i nevydání účtenky. A to i přes to, že o ni kupující vysloveně požádal. Takových případů řešila inspekce 99.

Pokuty za pět milionů

Česká obchodní inspekce v tomto období uložila 653 pokut v hodnotě 5.830.300 korun. „Uvedené počty pokut a jejich výše se vztahují i k dalším porušením právních předpisů, která byla v rámci kontrol zjištěna, a mohou se tak projevit i v jiných kontrolních akcích,“ vysvětlil mluvčí.

Česká obchodní inspekce navíc zakázala prodej 848 kusů výrobků v hodnotě přes 37 tisíc korun. Také zakázala používat víc než stovku neověřených měřidel, které neodpovídají technickým normám.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky alkohol, prodej, dítě, zákaz, ČOI, kontrola, Královéhradecký, Pardubický, kraj, Praha, žebříček, Královéhradecký kraj, Česká obchodní inspekce, Pardubický kraj, Česko, Jiří Fröhlich, obchod, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodníci stále prodávají alkohol nezletilým. V kraji pochybila třetina kontrolovaných obchodů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.