Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V rámci systému PES je Královéhradecký kraj nezaraženějším regionem v republice

Epidemická situace v Královéhradeckém kraji se rychle zhoršuje. Skóre protiepidemického systému PES v kraji stouplo za den o devět na 84 bodů ze 100. Je tak nejvyšší ze všech krajů v České republice. Index odpovídá pátému stupni pohotovosti, který značí kritický stav. Ve čtvrtém byl předchozí dva dny.

V pátém stupni byly dnes čtyři z pěti okresů, Hradecko, Rychnovsko, Náchodsko a Trutnovsko, o jeden více než v úterý. Pouze Jičínsko zůstávalo na stupni čtyři. Za 24 hodin přibylo více než 870 nákaz a přes 400 aktivních případů. 

Index PES Královéhradeckého kraje se dlouhodobě drží nad republikovou hodnotou, která byla dnes 80, což znamená také pátý stupeň rizika. Opatření pro nejpřísnější, pátý stupeň rizika platí v Česku od neděle.

V Královéhradeckém kraji měl dnes nejvyšší skóre okres Hradec Králové, a to 89 bodů, je to o 14 bodů více než v úterý, kdy setrvával ve čtvrtém stupni. Pohoršil si také okres Rychnov nad Kněžnou, index PES stoupl o pět na dnešních 84. Na Trutnovsku oproti úterý vzrostlo skóre o dva na 80. Beze změny dnes zůstalo skóre v okresech Náchod a Jičín, kde bylo 80 a 71.

Krajští hygienici za 24 hodin zaznamenali 875 nových nákaz. Od začátku epidemie bylo v kraji zjištěno 39.156 potvrzených případů koronaviru. Hygienici vysvětlují vyšší počty nových případů plošným nárůstem v rámci celého kraje a zčásti také plošným testováním obyvatelstva.

Do Hradce Králové dorazila první várka vakcíny. Očkovat se začne v sobotu

Fakultní nemocnice Hradec Králové dnes dopoledne obdržela první vakcíny proti covidu-19. Očkování tam začne v sobotu 2. ledna. Hradecká nemocnice bude prvním zdravotnickým zařízením v Královéhradeckém kraji, které s očkováním začne. Následně se...

V nemocnicích leží přes 300 pacientů s covidem 

ktuálně se v nemocnicích v kraji léčí zhruba 330 pacientů s covidem, v pátek 18. prosince to bylo asi 260.  Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo dnes dopoledne hospitalizováno 138 pacientů s covidem, v pondělí asi 130. "Během vánočních svátků jsme měli asi 30 příjmů. Na JIP je volných sedm míst. Situaci zatím zvládáme, v záloze máme připraveny další kapacity," uvedl dnes náměstek ředitele hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

V nemocnicích Královéhradeckého kraje se dnes léčilo zhruba 190 pacientů s covid-19, z nichž asi 40 na intenzivních lůžkách (JIP). "Obsazenost našich kapacit je aktuálně necelých 80 procent," řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Volná kapacita covidových lůžek na JIP v krajských nemocnicích je asi 13 procent a standardních lůžek 23 procent.

"Situace v kraji se zhoršuje, zatím však situaci v krajských nemocnicích zvládáme, i když se kapacita lůžek pomalu naplňuje. Z tohoto důvodu připravujeme rozšíření počtu lůžek a dovybavujeme i běžná lůžka na standardních odděleních," řekl dnes hejtman Martin Červíček (ODS).

Nemocnice se i nadále potýkají s nedostatkem zdravotníků, například krajské nemocnice opět povolávají studenty, kteří jsou ochotni pomoci. Uvítali by také výpomoc vojáků. "Žádost na výpomoc vojáků do našich nemocnic zpracovává hejtmanství. Podle údajů z počátku týdne chybí v krajských nemocnicích z důvodu karantény či pracovní neschopnosti 255 zdravotníků," uvedla Chytilová.

Laboratoře krajských nemocnic v úterý vyšetřily téměř 600 PCR testů a 700 antigenních. "U PCR testů bylo včera zjištěno 50 procent covid pozitivních lidí, u antigenních testů byl záchyt pozitivních lidí 14 procent," řekla Chytilová. Padesátiprocentní podíl pozitivních PCR testů z úterý má také hradecká nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Královéhradecký, kraj, systém, PES, index, riziko, COVID-19, region, Královéhradecký kraj, Protiepidemický systém České republiky, nemocnice, Česko, pacient, okres Trutnov, okres Náchod, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukrecie Římanová

Co to prosím znamená být "nezaraženějším regionem"? Jeden už je zvyklý na mnohé, ale dvě chyby v jednom slově a to ještě v nadpise?

Středa, 30. prosince 2020, 17:52Odpovědět

V rámci systému PES je Královéhradecký kraj nezaraženějším regionem v republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.