Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Královéhradecký kraj zasáhl silný vítr, stovky domácností byly bez elektřiny

Hasiči z Královéhradeckého kraje během noci vyjížděli ke dvou desítkám případů. Plné ruce práce měli také energetici, bez proudu byly v neděli večer stovky domácností. Během noci naštěstí nedošlo k žádnému zranění.

Silný vítr, který se krajem přehnal v noci z neděle na pondělí, zaměstnal hasiče i energetiky. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje řešil zhruba dvacet událostí, a to hlavně v Hradci Králové a okolí. Většinou šlo o odstraňování stromů a větví spadlých na silnice.

Hasiči zasahovali také na Trutnovsku. „V centru Pece pod Sněžkou došlo k rozlití potoka a voda vnikla do několika domů. Hasiči z místní dobrovolné jednotky museli nejprve kolem půlnoci a později znovu před čtvrtou hodinou ranní odstranit nahromaděné plovoucí nečistoty na česlech potoka a uvolnit propust tak, aby se voda vrátila do koryta,“ popsal Ondřej Sezima z HZS KHK.

Nebezpečnou situaci řešili také hasiči na Rychnovsku. „V Týništi nad Orlicí se na jednom z domů ve Vrchlického ulici zčásti uvolnila veliká reklamní plachta o rozměrech zhruba osmkrát osm metrů a hrozila pádem. Hasičům se podařilo plachtu včas sundat,“ uvedl Sezima.

Plné ruce práce v souvislosti se silným větrem měli také energetici. „Na území zásobovaném Skupinou ČEZ jsme během noci a ráno evidovali 26 poruch na vedení vysokého napětí. Nejhorší situace byla na východě Čech. V Královéhradeckém kraji jsme během noci a rána evidovali dvě poruchy na vedení vysokého napětí - nejvíce postiženo bylo Rychnovsko a Náchodsko,“ uvedla mluvčí ČEZU Šárka Lapáčková Beránková.

„Naši technici byli v terénu celou noc a jsou i nyní. Poruchové čety pracují na obnovení dodávek elektřiny, předpokládáme obnovení dodávek ještě během dneška, i když na některých místech je situace vážná, velké vzrostlé stromy jsou popadané ve vedení,“ popisuje Lápáčková Beránková. Většinu poruch se technikům podařilo opravit během noci a k osmé hodině ranní bylo bez proudu přibližně 70 domácností.

Vlivem silného větru je také přerušený provoz lanovky na Sněžku. Ta může být v provozu pouze do rychlosti větru 60 km/h.

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Na horách si musí dát pozor i řidiči

Horská služba Krkonoše vydala výstrahu před silným větrem, na hřebenech hor může dosahovat v nárazech rychlosti více než 100 km/h. Kvůli silnému větru se dnes opět nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Spodní úsek zůstal v provozu. Uvedli to...

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky vítr, ČEZ, elektřina, hasiči, stromy, Královéhradecký kraj, vichřice, Hasičský záchranný sbor, okres Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, okres Trutnov, Pec pod Sněžkou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj zasáhl silný vítr, stovky domácností byly bez elektřiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.