Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Na horách si musí dát pozor i řidiči

Horská služba Krkonoše vydala výstrahu před silným větrem, na hřebenech hor může dosahovat v nárazech rychlosti více než 100 km/h. Kvůli silnému větru se dnes opět nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Spodní úsek zůstal v provozu. Uvedli to dnes zástupci horské služby a lanové dráhy. Mimo provoz byl horní úsek i o víkendu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Upozornění před silným větrem vydala horská služba pro celé Krkonoše.

Podle meteorologů má být dnes v Krkonoších zataženo až oblačno, později odpoledne a večer na většině území sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus třemi stupni Celsia až nulou. Vítr může i dnes dosahovat v nárazech rychlosti až 90 km/h, na hřebenech až 110 km/h, k večeru má slábnout.

Lanovka na Sněžku tvoří dva úseky, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a horní z Růžové hory na Sněžku. Když je horní úsek mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. Provoz lanovky závisí na počasí, aktuální informace jsou na webu. V provozu je dnes od 08:00 do 18:00.

Podle sdělení polské horské služby dosahoval dnes ráno vítr na Sněžce v nárazech rychlosti až 108 km/h, teplota byla okolo minus sedmi stupňů Celsia.

Podle meteorologů Sněžka charakteristická svým jehlanovitým tvarem je z hlediska počasí extrém a nelze ji brát jako reprezentativní místo toho, co se děje jinde v Krkonoších. Sněžka ční do volné atmosféry a klima je tam navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Roční průměrná teplota na Sněžce je 0,2 stupně Celsia.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů byla ráno mlha, šest stupňů pod nulou, vítr v nárazech dosahoval rychlosti přes 70 km/h a v okolí leželo asi 20 centimetrů sněhu.

Část východních Čech zasáhne dnes a zítra silný vítr. Mnohde bude mít i sílu vichřice

Východ a sever Česka zasáhne zřejmě dnes a zítra silný vítr. V nárazech dosáhne místy rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, tedy síly vichřice. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a předpovědi počasí.

Pozor musí dávat i řidiči 

Na silnicích ve vyšších polohách Krkonoš a Orlických horách je dnes místy ujetá vrstva sněhu, vozovky mohou namrzat. Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Šerlichu na Rychnovsku a na silnici na Pomezní Boudy v Krkonoších. V Královéhradeckém kraji bylo ráno většinou polojasno, bez srážek, silný vítr a teploty od minus čtyř do plus tří stupňů Celsia, vyplynulo z ranního hlášení Ředitelství silnic a dálnic a meteorologů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto snezkalanovka.cz

Štítky počasí, rekreace, turistika, lanovky, Sněžka, Krkonoše, vítr, metrologové, lanová dráha, vichřice, horská služba, Růžová hora, Luční bouda, Pomezní Boudy, Ředitelství silnic a dálnic, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku. Na horách si musí dát pozor i řidiči  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.