Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

VIDEO: Lyžařské areály na východě Čech praskaly ve švech

Možnosti posledního lyžování před nedělním uzavřením lyžařských areálů využily v Královéhradeckém kraji tisíce lyžařů. Vlekaři v Krkonoších i v Orlických horách díky ochlazení a poklesu teplot pod nulu spustili naplno zasněžování. Chtějí být připraveni na zahájení provozu, až vládní restrikce vyvolané epidemií covidu-19 pominou. Vláda kvůli epidemii od neděle zakázala provoz lyžařských vleků, hotely nesmějí turisty ubytovávat již od 18. prosince.

Do krkonošského SkiResortu Černá hora - Pec dnes přijelo zhruba 2000 návštěvníků. "Většinu z nich tvořili lyžaři v areálech na Černé hoře a v Peci pod Sněžkou, dost ale bylo i těch, kteří slunečný den využili k výjezdu kabinkovou lanovkou na hřebeny a k pěší procházce na čerstvém vzduchu," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Ačkoliv bylo ve SkiResortu nejvíce lidí od začátku zimní sezony, proti jiným rokům šlo o zhruba třetinovou návštěvu. "I proto se až na výjimky dařilo fronty u vleků a lanovek koordinovat," uvedla mluvčí. V Peci pod Sněžkou se budou moci lyžaři letos ještě svézt na dnešním večerním lyžování, které začíná v 18:00.

V největším lyžařském středisku Špindlerův Mlýn se dnes lyžařská kapacita přiblížila maximu. On-line prodej skipasů do areálu Svatý Petr vlekaři proto museli v průběhu dne pozastavit. Návštěvníkům střediska doporučili výjezd lanovkou na Medvědín pro pěší turistiku.

Od neděle 27. prosince budou ve SkiResortu v provozu pro pěší či běžkaře kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu a lanovka Zahrádky v Peci pod Sněžkou. U horních stanic obou lanovek budou moci rodiny s dětmi využít zasněženou plochu pro bobování nebo krátké sáňkování. "Jakmile to podmínky umožní a připadne sníh, upravíme také běžeckou trasu okolo Černé hory," řekla Plchová.

SkiRestort podle ní věří, že se epidemickou situaci podaří brzy stabilizovat a že se hory lyžařům otevřou co nejdříve. "I proto využijeme i nadále všechny mrazivé dny a budeme zasněžovat a připravovat areály na opětovné otevření," uvedla. Podobně uvažují v Deštném v Orlických horách. "Zasněžujeme oba areály, abychom se po nuceném uzavření provozu vrátili v plné síle," uvedli místní vlekaři.

Ve Špindlerově Mlýně bude od neděle pro pěší turisty jezdit lanovka na Medvědín. V provozu bude nadále i kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku, která vozí jen pěší turisty.

Dosavadní lyžování v Krkonoších a v Orlických horách bylo kvůli nedostatku sněhu omezené, lyžovalo se na části sjezdovek pokrytých umělým sněhem. Kromě Černé hory, Pece pod Sněžkou a Špindlerova Mlýna se dnes ještě lyžovalo v krkonošské Malé Úpě, v Mladých Bukách a v Deštném v Orlických horách a v Říčkách v Orlických horách.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB:Skiareál Špindlerův Mlýn

Štítky počasí, rekreace, koronavirus, hory, Královéhradecký, lyžařské středisko, Česko, lyžař, lanová dráha, Orlické hory, Krkonoše, Černá hora, Pec pod Sněžkou, Královéhradecký kraj, Špindlerův Mlýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lyžařské areály na východě Čech praskaly ve švech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.