Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Města se snaží pomáhat podnikatelům. Dvůr Králové nad Labem odpustí nájemné

Některá města v Královéhradeckém kraji se snaží pomoct podnikatelům po svém. Vedle Hradce Králové teď finanční podporu dostanou i restauratéři ve Dvoře Králové nad Labem. Radnice jim chce prominout nájemné.

Město chce podnikatelům odpustit část nebo celé nájemné za provozování v městských budovách. Podnikatelům tak částečně budou kompenzovat ztráty za měsíce říjen, listopad a prosinec.

„Již na jaře zastupitelé schválili pomoc podnikatelům, kteří mají v pronájmu městské prostory a na které negativně dopadla první vlna koronavirové pandemie. Tehdy jsme mimo jiné rozhodli, že podnikatelům zařazeným do první a druhé skupiny promineme i 25 procent nájemného za druhé pololetí letošního roku,“ řekl starosta Jan Jarolím.

Podnikatelé budou rozděleni do tří skupin

V první skupině budou živnostníci, které pandemie přímo zamezila podnikat. Jde tedy převážně o restaurace, kadeřnictví, wellness služby a podobně. Těm město odpustí 100% z nájemného za poslední tři měsíce.

Do druhé skupiny spadají podnikatelé, kteří mohli poskytovat svoje služby alespoň z části. V tomto případě jde o některé obchody a další služby. Jim radnice uhradí polovinu nákladů spojených s placením nájmu v městských prostorách.

Třetí skupiny se podpora ze strany radnice netýká. Jde o subjekty, kterých se dotkla pandemie minimálně. Například bankovní subjekty.

„Samozřejmě bych byl rád, aby se situace z letoška v roce 2021 již neopakovala. Ale pokud se tak stane, navrhnu zastupitelům znovu o další pomoci podnikatelům jednat,“ dodává starosta.

Hradec Králové spustí žádosti v novém roce

Pro podnikatele zasažené druhou vlnou magistrát v Hradci Králové vyčlenil celkem 3,4 milionu korun. Tentokrát je finanční podpora města rozdělena na dvě části. První z nich je určena pro malé podnikatele a živnostníky. Ty by podle aktuálního návrhu měli nárok na podporu až do výše 10 tisíc korun. Ve druhé části město podpoří provozovatele hotelů a penzionů bez ohledu na velikosti jejich provozoven. V tomto případě by se výše dosažené kompenzace měla vyšplhat na 50 tisíc korun.

„Je však třeba upozornit na to, že pomoc města nemá nijak vynahradit pomoc ze strany státu, je to spíše její doplnění,“ řekl dnes novinářům primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Žádosti budou moct podnikatelé podávat od 1. do 31. ledna přímo na podatelně magistrátu nebo online pomocí datové schránky.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky restaurace, podnik, kadeřnictví, podpora, pomoc, nájem, finance, COVID-19, pandemie, zavřeno, Antivirus, Dvůr Králové, Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Královéhradecký kraj, Jan Jarolím, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města se snaží pomáhat podnikatelům. Dvůr Králové nad Labem odpustí nájemné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.