Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji zahajují sezonu. Policie chystá kvůli Polákům kontroly

Převážná většina velkých skiareálů dnes zahájí zimní sezonu. Nejen na silnicích z hranic, ale i přímo v areálech budou probíhat policejní kontroly. Po přechodu na vyšší, tedy čtvrtý stupeň protiepidemického systému PES, budou muset cizinci předložit negativní test na covid-19.

Policie se v kraji zaměří na plynulost silničního provozu na příjezdových komunikacích do lyžařských středisek. V souvislosti s opatřeními i na jejich kontrolu. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je možné do Česka přicestovat jen v konkrétních nezbytně nutných případech. „Není možné přicestovat na návštěvu přátel či rekreaci," řekl.

U lyžařských středisek ale platí výjimka. Vyžadováno bude předložení výsledku negativního testu. U lyžařů to bude policie výrazně sledovat. „Jsme připraveni to vymáhat a kontrolovat," uvedl Hamáček.

V Královéhradeckém kraji budou kontroly prováděny namátkově v blízkosti hraničních přechodů, na silnicích, ale i na parkovištích v lyžařských střediscích. „V těchto místech se zaměříme zejména na kontrolu dodržování platných ochranných opatření ze strany přijíždějících občanů z Polska,“ říká policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Cizinci budou muset mít při příjezdu vyplněný elektronický Příjezdový formulář a negativní výsledek PCR testu, který nesmí být starší než 72 hodin od vstupu na území České republiky.

Policie apeluje na návštěvníky, aby nařízení dodržovali a aby si před příjezdem do střediska zajistili dostatek informací k danému areálu i k možnostem parkování a zakoupení skipasů.

„Policisté budou muset v případě zaplnění parkovišť přistoupit k dočasné regulaci dopravy tak, aby byl pro případ nouze zajištěn průjezd složek IZS. Znamená to, že do středisek budou při zaplněné kapacitě parkování vpouštěna vozidla postupně, a to s ohledem na průběžné uvolňování parkovacích kapacit,“ doplňuje mluvčí.

V Peci začíná fungovat nový dopravní terminál

Radnice v Peci pod Sněžkou dnes poprvé otevírá dopravní terminál pro 450 aut.Problémy s parkováním by tak měly odpadnout. „Nejprve budeme auta pouštět na parkoviště pod sjezdovky, až se to tam zaplní, budeme se snažit je dávat do terminálu. Skibusy budou pak lyžaře vozit na sjezdovku," řekl místostarosta Pece pod Sněžkou Zdeněk Virt.

Vleky se rozjedou v Krkonoších i v Orlických horách

V areálech Černá hora a Pec pod Sněžkou se bude jezdit už od osmi hodin ráno. Společný skipas pro šest areálů, ale tentokrát v nabídce nebude. Jezdit nebudou ani tamní skibusové linky a lyžařský přejezd Skitour.

Ve Špindlerově Mlýně bude ode dneška v provozu sjezdovka ve Svatém Petru a k tomu dvě lanovky. V plném provozu mohou lyžaři využít 27 kilometrů sjezdovek. „Na víkend spustíme také lanovku na Medvědíně, ale jen pro pěší turisty, tedy bez lyží a sáněk," řekl Adam Svačina ze špindlerovského střediska.

Lyžařskou sezónu dnes zahájí večerním lyžováním Areál Mladé Buky.

V Orlických horách se rozjede část střediska v Deštném. Pojede čtyřsedačková lanovka v areálu Marta II a k tomu modrá sjezdovka. Poblíž Deštného se otevře i Šerlišský Mlýn.

V Říčkách v Orlických horách se začne lyžovat zítra. A to na 1200 metrů dlouhé sjezdovce, k tomu bude v provozu nově postavená šestisedačková lanovka, která vyšla na více jak 60 milionů korun. V letošním roce šlo o jednu z největších investic do lyžování na východě Čech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/SkiResortCernaHoraPec

Štítky Královéhradecký kraj, lyžování, střediska, Krkonoše, Orlické hory, policie, kontroly, silnice, lyžařské středisko, sjezdovka, Česko, Jan Hamáček, Protiepidemický systém České republiky, Pec pod Sněžkou, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji zahajují sezonu. Policie chystá kvůli Polákům kontroly  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.