Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počasí v kraji dává zabrat řidičům i hasičům. Se sněhem a ledovkou je třeba počítat celý den

, aktualizováno 3. prosince 2020, 15:17

Přes noc napadl v Královéhradeckém kraji první sníh i v nižších polohách. Policie dosud zaznamenala kolem 40 nehod, obešly se bez tragických následků. Na některých kluzkých a zledovatělých silnicích v kraji uvázly kamiony.

„Od ranních hodin evidujeme už 13 zásahů u dopravních nehod,“ napsala v osm hodin ráno mluvčí hasičů Martina Götzová. Bouralo se například v Bukovině nad Labem nebo Podbřezí. Nejčerstvější nehoda se stala v Předměřicích nad Labem, kde se srazila dvě nákladní auta. Jeden z řidičů skončil v péči lékařů. 

"Například v Hradci Králové ve čtvrti Pouchov řidička narazila do sloupu veřejného osvětlení. Nehody se zatím obešly bez tragických následků," uvedlamluvčí policie Lucie Konečná. Další kamiony kvůli ledovce uvázly u obce Žernov na Náchodsku a na silnici číslo 14 v Novém Městě nad Metují na Náchodsku.

Podle informací z policejního webu je třeba si dávat pozor především na náledí. To se po ránu vyskytuje i v nižších polohách. Do ulic vyjeli i silničáři. Sjízdnost jednotlivých silnic v kraji zjistíte na tomto webu.  

„Sněžení k nám přišlo z jihu či jihozápadu okolo páté hodiny ráno. S ohledem na postup sněžení vyrážely sypače postupně – nejdříve v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou a v Plačicích, následně v Nové Pace, Kopidlně, Hořicích, Dobrušce a Rychnově. Vzápětí se přidala ostatní cestmistrovstí,“ říká Jiří Brandejs, ředitel Úsržby silnic Královéhradeckého kraje.

Nasazeno bylo 70 chemických sypačů, které po prvním ošetření doložily posypový materiál a vyrazily uklízet sníh s pomocí pluhů. Opakované zásahy trvají i během dne. V permanenci je dále 21 sypačů s inertním posypem.

Pro kraj platí varování metrologů

Varování před sněhem platí podle meteorologů od dnešní půlnoci až do 21. hodiny. Námrazu je třeba očekávat mezi osmou hodinou ráno a jedenáctou v noci. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu může napadnout až deset centimetrů sněhu.

Dnes bude převážně zataženo až oblačno, na většině území se sněhovými přeháňkami. Ty budou slábnout až během odpoledne. Nejvyšší denní teploty od mínus dvojky až k jednomu stupni nad nulou. Na horách může rtuť teploměru padnout k mínus pěti stupňům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky doprava, počasí, Královéhradecký, kraj, hasiči, sjízdnost, sníh, náledí, ráno, silnice, silničáři, foto, Královéhradecký kraj, Podbřezí, Lucie Konečná, okres Náchod, Předměřice nad Labem, Bukovina nad Labem, Hradec Králové, Pouchov, Český hydrometeorologi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Mrázek

To zase každý z nich jel jak dobytek. Každý si myslí že má zimní gumy

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 12:26Odpovědět

Počasí v kraji dává zabrat řidičům i hasičům. Se sněhem a ledovkou je třeba počítat celý den  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.