Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nemocnicím stále chybí personál. Problém není karanténa, ale čerpání nemocenské kvůli jiným nemocem

Ačkoliv se pandemická situace v kraji zlepšuje, personálu v nemocnicích Královéhradeckého kraje je stále málo. Paradoxně ale nechybí kvůli nařízené karanténě, ale jiným nemocím. Velká část z nich je na nemocenské. Situace se tak zatím nezlepšila.

K 1. prosinci bylo v nemocnicích Královéhradeckého kraje zaměstnáno 27.700 zdravotníků, 312 jich chybělo.

"Po personální stránce je situace přibližně stejná. Významně se snížil počet zdravotníků v karanténě, ale oproti tomu přibylo neschopenek z důvodu jiných onemocnění, jako jsou únava, bolesti zad a jiné zdravotní obtíže způsobené především velkým pracovním nasazením,“ řekl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Nemocnice se v těchto dnech chtěly vracet k běžnému provozu. V plánu bylo i opětovné plánování operací a další zdravotní péče. To však stále nebude v plném rozsahu možné. "Akutní zdravotní obtíže a komplikace vyžadují okamžitou péči, proto prosíme ostatní pacienty o trpělivost a pochopení," dodal Lechmann.

Pandemie v kraji zmírňuje. I přesto se stále hledají dobrovolníci do zdravotnických a sociálních zařízení

Ačkoliv v několika posledních dnech počet aktivních případů v Královéhradeckém kraji klesá a pandemie zpomaluje, stále se hledají dobrovolníci do sociálních zařízení a nemocnic. Hejtmanství proto začne spolupracovat s Akademickým centrem...

Kraj spravuje nemocnice v Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který patří i nemocnice Rychnov nad Kněžnou. V regionu pečuje o pacienty s covidem také Fakultní nemocnice Hradec Králové, i tam stále chybí stovky zaměstnanců. Zde se už pomalu daří obnovovat běžnou lékařskou péči. Stále zde ale vypomáhají externisté.


Podle informací serveru hlidacstatu.cz je ve všech nemocnicích v kraji hospitalizováno 279 pacientů s covidem. 51 jich je v těžkém stavu. V Královéhradeckém kraji je aktuálně volných 21% covidových lůžek na jednotkách JIP a ARO a 12% standartních lůžek s klasickým kyslíkem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky nemocnice, Královéhradecký, kraj, personál, zdravotník, karanténa, nemocenská, nedostatek, situace, covid-19, pandemie, koronavirus, nemoc, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Nemocnice Rychnov nad Kněžnou, Jičín, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím stále chybí personál. Problém není karanténa, ale čerpání nemocenské kvůli jiným nemocem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.