Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fasáda nových budov ještě nezaschla a už se plánují další. Náchodskou nemocnici čeká demolice i stavba nového pavilonu

Rada Královéhradeckého kraje chce pokračovat s rekonstrukcí areálu nemocnice v Náchodě. Pavilon E má být srovnán se zemí a na jeho místě vyroste nový. Souběžně se plánuje opravit i pavilon D. Jen projektová dokumentace vyjde krajskou kasu na 28 milionu korun.

Nemocnice v Náchodě je největším zdravotnickým zařízením, které Královehradecký kraj spravuje. Největší nemocnicí v regionu zůstává ta v Hradci Králové.

„Výstavbou nových pavilonů utrpěla stará budova jisté škody, především ve statice,“ řekl dnes Hradecké Drbně náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). Pavilon E je nejstarší bodovou nemocničního areálu, byla postavena v roce 1938. V současné době nedokáže držet krok s moderní medicínou.

Problémem jsou i samotné náklady na provoz pavilonu. „Rekonstrukcí ušetříme 34 milionu korun na nákladech,“ dodal Bulíček. Podle dnešního vyjádření vedení kraje by výstavba dvou nových pavilonu J a K neměla bez druhé etapy smysl. Rada Královéhradeckého kraje tak doporučila zastupitelstvu schválit peníze na vypracování projektové dokumentace a demoliční výměr. „Předpokládané náklady se odhadují na 28 milionu korun,“ potvrdil Bulíček.

Po dokončení druhé etapy by měla nemocnice v Náchodě tři zbrusu nové pavilon a jeden po kompletní rekonstrukci. Do nich by se přestěhoval kompletně celý horní areál nemocnice. Odpadne tak například transport pacienta z jednotlivých budov. Mezi nimi je často musela převážet například sanitka.

V horním areálu by následně mohla vzniknout například následná péče pro dlouhodobě nemocné „Lůžek je v našem regionu nedostatek,“ přiznal náměstek Zdeněk Fink (HDK). Zároveň ale dodal, že je to vzdálená budoucnost.

Osm pater na 800 metrech čtverečních

V současné době se předpokládá, že bude mít nový pavilon E osm pater. A to na ploše o rozloze 800 metrů čtverečních. V nich bude především celé interní oddělení přesunuté z horního areálu. Jde o lůžkovou část, JIP, dialýzu, část dětského oddělení, urologii a onkologii. Budova by měla poskytnout i prostory pro chybějící sklady, šatny a lékárnu.

Ve zrekonstruovaném pavilonu D budou převážně laboratoře, jako například biochemie, mikrobiologie, patologické laboratoře nebo transfuzní stanice. Ta bude mít přímé navázání na hematologické laboratoře v pavilonu C.

Hotovo už v roce 2024?

„Pokud zastupitelstvo návrh schválí, předpokládáme, že během následujících 15 měsíců budeme připravovat projektovou dokumentaci,“ řekl dnes na tiskové konferenci hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Následně by se mohlo začít s rekonstrukcí a demolicí. Oba pavilony by mohli být hotové do konce roku 2024.

FOTO: Stavba nemocnice v Náchodě je u konce. Podívejte se na nejmodernější operační sály v republice

Po 27 měsících dnes oficiálně skončila stavba dvou nových pavilonů v areálu nemocnice v Náchodě. Za 1,4 miliardy korun zde vyrostl areál dvou budov, které patří mezi nejmodernější v České republice. Pro pacienty začnou fungovat na začátku...

Stavba nových pavilonů K a J skončila v polovině září

„Pavilon K bude sloužit jako centrální budova, kde se pacientům dostane vyšetření a kde bude probíhat veškerá operativa. Následnou péči pak zajistí pavilon J s kapacitou až 150 lůžek,“ řekl ex náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09). Do pavilonu K se po skončení zkušebního provozu přestěhuje dětské oddělení, porodnice, ARO a JIP, operační sály a všechny zobrazovací metody. V pavilonu J se bude nacházet ortopedie, chirurgie, gynekologie a porodnice.

Stavba dvou nových pavilonů je největší investicí Královéhradeckého kraje v historii. První etapa vyšla na 1,4 miliardy korun. Dalších 400 milionů bude třeba zaplatit za vybavení obou budov.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky nemocnice, Náchod, pavilon, J, K, D, E, stavba, rekonstrukce, demolice, modernizace, zdravotnictví, plán, investice, stěhování, Královéhradecký kraj, projektová dokumentace, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana, Hradec Králové, Drbna.cz, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fasáda nových budov ještě nezaschla a už se plánují další. Náchodskou nemocnici čeká demolice i stavba nového pavilonu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.