Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jak bude vypadat první adventní neděle v kraji? Města připravila alternativy

Kvůli současné pandemii bude advent v Královéhradeckém kraji netradiční. Většina měst musela přistoupit k alternativě a upravit svůj program. Například v Hradci Králové se vánoční strom na Velkém náměstí rozsvítí, radnice však tají konkrétní čas.

Hradec Králové letos postavil dva velké vánoční stromy, poprvé je ale rozsvítí bez přítomnosti veřejnosti. Stromy se rozzáří i s ostatní vánoční výzdobou města. „Přesný čas nechceme zveřejňovat. Jedině tak můžeme zabránit tomu, aby se pod stromy sešlo větší množství lidí,“ řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Stejný důvod vedl i ke zrušení novoročního ohňostroje.

Podobně k rozsvěcování vánočního stromu přistupují i v Pardubicích. Zde narozdíl od Hradce Králové nabídnou alespoň online stream na svých sociálních sítích. „Termín nezveřejňujeme. Nechceme, aby se sešla větší skupina lidí,“ řekl mluvčí radnice v Pardubicích Radim Jelínek. Redakci nepotvrdil ani to, zda se bude strom a vánoční výzdoba rozsvěcovat na první adventní neděli.

Pardubice bylo jedno z mála měst, které čekalo se zrušením vánočních trhů až do úplného konce. Pro jejich nepořádání se rada města rozhodla až včera.

Podobně jsou na tom i ostatní města

Například Trutnov zrušilo veškeré tradiční adventní akce. Nebude se konat ani slavnostní rozsvěcení vánočního stromu, ani vánoční trhy na Krakonošově náměstí. Podobně jako krajská metropole zrušila radnice i Silvestrovský ohňostroj.

„Jediné, co si radnice zachovala je Betlém u Vánočního stromu na Krakonošově náměstí. Ten každoročně zajišťuje Středisko volného času Trutnov. A ani letos zde nechybí schránka na dopisy Ježíškovi,“ řekla mluvčí radnice Michaela Dědková.

Hradec Králové zrušil vánoční trhy. Nově se měl program konat na Velkém náměstí

Kvůli současné pandemické situaci v Hradci Králové se město rozhodlo zrušit vánoční trhy. Hradecká radnice měla na letošní rok nachystaný nový rozšířený koncept vánočních akcí. Trhy se měly z Masarykova náměstí přesunout na Velké náměstí, každý...

Většina měst bude rozsvěcení vysílat živě na internetu

Většina měst v Královéhradeckém kraji se rozhodla uspořádat první adventní neděli po vzoru Liberce – tedy rozsvěcet vánoční strom online. Prvním krajským městem, které se rozhodlo pro tuto variantu byl Náchod. „V letošním roce vás zveme na rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí, tentokrát však s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci, z pohodlí, a především bezpečí vašeho domova,“ řekla mluvčí místní radnice Nina Adlof.

Podobně jako v Náchodě i v Hořicích budou moct lidé sledovat rozsvícení stromu na internetu. Radnice pro místní připravuje speciální videoreportáž. Stejným způsobem se přidávají i Třebechovice pod Orebem.

V Rychnově nad Kněžnou se vánoční strom v neděli také rozsvítí, ale i zde bez přítomnosti veřejnosti. „Veškeré akce pro veřejnost jsou zrušené. Vánoční strom si rozsvítíme, ale on-line to přenášet nebudeme,“ potvrdil redakci tajemník úřadu v Rychnově nad Kněžnou Lukáš Klátil.

V neděli 29. listopadu se poprvé rozsvítí i vánoční strom v Jičíně. Kvůli pandemické situaci to ale lidé budou moct sledovat pouze z domova. „Lidé si kliknou na odkaz a uvidí zdravici pana starosty. Následně pak rozsvěcení stromu na Valdštejnově náměstí,“ potvrdil Hradecké Drbně mluvčí radnice Jan Jireš.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, advent, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Jičín, Náchod, Trutnov, Rychnov, Hořice, rozsvěcení, trhy, online, alternativa, přehled, vánoční stromek, radnice, Královéhradecký kraj, strom, Pardubice, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat první adventní neděle v kraji? Města připravila alternativy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.