Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli jelenům omezí správa parku vstup do některých částí Krkonoš

Správa Krkonošského národního parku uzavře 17 cest v Krkonoších. Ty většinou vedou kolem jedné z 16 přezimovacích obor jelenů. Správci chtějí, aby měla zvířata v obůrkách co největší klid. Omezení začne platit od 1. prosince a potrvá do 30. dubna.

"Správa KRNAP již řadu let provozuje celou síť přezimovacích obůrek, které slouží k tomu, aby se do nich přes zimu zkoncentrovala jelení zvěř a nepůsobila škody v přírodě. Když napadne sníh, zvěř nemá co jíst a může působit škody v lese," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Konkrétně jde o 17 cest po celém území Krkonoš. Včetně zeleně značené turistické stezky nad Michlovým Mlýnem podél Dřevařského potoka nebo úsek červeně značené Bucharovy cesty mezi Předním a Zadním Žalým.

Omezení v podobě uzavřených cest přes zimu není pro turisty žádnou novinkou. Správa parku cesty uzavírá pravidelně každý rok. Správa parku upozorňuje na to, že každá z těchto uvařených cest má alternativu. Ta bude přehledně značená.

V Krkonoších žije zhruba 650 jelenů

Jelení obůrky v Krkonoších začaly vznikat i kvůli tomu, že jelenům na horách ubylo přirozeného prostředí. Například kvůli výstavbě skiareálů a různých aktivit pro turisty ztrácí jeleni v Krkonoších přirozené migrační cesty. "V přezimovacích obůrkách se lesníci o jelení zvěř starají a zůstávají tam prakticky do začátku jara," dodal Drahný.

Správcům Krkonoš se daří do obůrek ubytovat zhruba 90% všech jelenů. Díky tomu se daří udržet minimální škody v lesích, které by ta zvířata mohla napáchat. V Krkonoších žije aktuálně 650 jelenů. Kvůli tomu, že v tomto regionu nemají přirozeného predátora, je jejich počet nutné redukovat. Každým rokem lesníci odloví zhruba 450 kusů těchto zvířat.

Jelen je pro Krkonoše symbolickým zvířetem. Připomíná nejstarší dochované vyobrazení vládce hor Rýbrcoula na mapě Slezska z 16. století. Je to stvoření stojící na zadních nohách s kopyty, jeleními parohy, ptačí hlavou a tělem lva.

Ohodnoť článek

Foto Marek Drha

Štítky Krkonoše, KRNAP, zima, jelen, zvíře, cesta, omezení, trasa, zimoviště, obůrka, příroda, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Zadní Žalý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli jelenům omezí správa parku vstup do některých částí Krkonoš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.