Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vládní daňové změny můžou Královéhradecký kraj připravit až o 700 milionů. Situaci může zachránit Senát

Královéhradecký kraj upozornil na problém s daňovou změnou, za kterou se postavila Sněmovna. Pro hejtmanství to reálně může znamenat propad příjmů a následnou díru v krajském rozpočtu. Podle nového hejtmana Královéhradeckého kraje se může jednat až o 700 milionu korun.

Daňový balíček, který v noci na pátek schválila Sněmovna, zahrnuje zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka. Návrh nyní posoudí Senát.

"Tento výpadek znamená velký tlak při sestavování rozpočtu kraje nejen na zajištění provozu Královéhradeckého kraje, ale i na zahájení všech jeho plánovaných investic,“ řekl hejtman kraje Martin Červíček (ODS).

Podle vedení Královéhradeckého kraje je krajně nezodpovědné, že nový balíček přichází v době pandemie. Právě v těchto dnech má podle Červíčka každá změna velký vliv na fungování ekonomiky. "Chápu princip snižování daní a souhlasím, že je správné nechat peníze lidem. Je to daleko efektivnější přístup, než když co nejvíce vybíráte a pak to často i nepříliš smysluplně přerozdělujete. Na druhou stranu nejsem nadšený, že tento krok přichází v tuto chvíli," řekl.

Podobný problém nyní nebudou řešit jenom kraje, ale i obce. V tuto chvíli totiž není jasné, jaké konkrétní dopady bude nový balíček mít. Zároveň ještě není jasné, jakým způsobem bude stát případné ztráty obcím a krajům kompenzovat nebo je vláda připravena na změnu rozpočtového určení daní.

"Nelze se spokojit pouze s konstatováním, že bude propad příjmů ve veřejných rozpočtech. Je potřeba připravit řešení, které bude snižovat nebo alespoň nenavyšovat deficit ve státním rozpočtu," uvedl Červíček.

Podobně se k novému daňovému balíčku vyjadřují i ostatní kraje v České republice. Například o dalších 540 milionu korun přijde sousední Liberecký kraj. „To může vážně ohrozit některé naplánované investice,“ potvrdil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Dodal, že asociace krajů chce s vládou intenzivně jednat o změně rozpočtového určení daní, která by aspoň částečně vrátila veřejným rozpočtům vzniklý výpadek.

Daňový balíček může narazit v Senátu

Daňový balíček Sněmovna schválila v noci ze čtvrtka na pátek. Pro schválení návrhu jako celku s přijatými úpravami hlasovali poslanci ANO, ODS, KSČM, SPD a dva nezařazení poslanci. Kompletní návrh však musí ještě do Senátu. Před schválením daňových úprav varují někteří ekonomové, opoziční politici i představitelé vládní ČSSD, která prosazovala variantu s nižšími dopady do příjmů rozpočtu.

"Toto šílené rozhazování může ještě zkorigovat, případně může zrušení superhrubé mzdy vetovat prezident," řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle jeho slov totiž Andrej Babiš (ANO) slíbil Milošovi Zemanovi, že bude opatření platit jen dva roky. Ten novinářům vzkázal, že Babišovi věří.

Například šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS) vyzval na svém twitteru, aby vláda činila jen takové kroky, kterými zabrání rozvratu veřejných financí. "Senát vyzývá vládu, aby činila potřebné kroky k dodržení zákonné hranice dluhové brzdy, a zabránila tak riziku postupujícího rozvratu veřejných financí s negativním dopadem na budoucí vývoj ekonomiky i životní úroveň občanů," stojí v jeho prohlášení.

Například ministryně financí Alena Schillerová požádá Senát, aby z daňového balíčku vypustil zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon poslancům. Schválení návrhu na zvýšení slevy na poplatníka zároveň se snížením daně z příjmu, které prosazovalo vládní hnutí ANO, považuje za chybu. Zopakovala, že obě opatření společně by znamenala pro veřejné rozpočty výpadek ve výši 130 miliard korun, z toho 31 miliard pro obce a 12 miliard pro kraje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Královéhradecký kraj | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký, kraj, hejtman, Martin Červíček, balíček, daně, vláda, Senát, poslanci, finance, rozpočet, COVID-19, koronavirus, pandemie, ekonomika, hospodaření, Královéhradecký kraj, Senát Parlamentu ČR, Poslanecká sněmovna ČR, státní rozpočet, ODS, da

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládní daňové změny můžou Královéhradecký kraj připravit až o 700 milionů. Situaci může zachránit Senát  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.