Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vláda představila protiepidemický systém. Určila v něm přesné pořadí rozvolňování nařízení

Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pásmu číslo čtyři. Denní hodnota ve čtvrtek je 70. Pokud bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ministerstva.

„Když víme, že od středy tohoto týdne se pohybujeme na stupni číslo čtyři, pak pokud to vydrží do středy příštího týdne, tak bychom od dalšího pondělí mohli rozhodovat o rozvolnění," uvedl ministr.

Rizikové skóre protiepidemického systému (PES) ministerstva zdravotnictví bude zveřejňováno od 16. listopadu na webu úřadu. Číslo na škále nula až sto se bude vypočítávat denně. Ve čtvrtek bylo 70, což by znamenalo čtvrtý, druhý nejvyšší stupeň označený červenou barvou. Pokud by mezi 61 a 75 vydrželo do příští středy, Blatný by vládě navrhnul zmírnění opatření. Blatný uvedl, že dnes představený systém považuje za jeden, nikoliv jediný nástroj proti případné třetí vlně. Postupovat by se podle něj mělo do konce roku.

„Epidemiologické ukazatele a údaje z posledních dvou týdnů nám signalizují, že Česká republika je pravděpodobně za bodem zlomu epidemie. Rozhodli jsme se proto, že by bylo na místě, aby se žáci 1. a 2. ročníků vrátili 18. listopadu do škol. Bylo by ale chybou domnívat se, že je epidemie v České republice u konce. Naopak očekáváme, že čísla nově pozitivně diagnostikovaných pacientů budou i nadále poměrně vysoká,” líčí ohledně aktuální situace ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pět stupňů, na každý budou navázaná konkrétní opatření

Systém PES počítá s pěti barevně odlišenými pásmy. Nejmírnější je zelené do 20 bodů, druhé žluté do 40 bodů, třetí oranžové do 60 bodů, čtvrté červené do 75 bodů a páté fialové v případě vyššího skóre. Na každý stupeň jsou navázaná konkrétní opatření.

Podle skóre budou kraje řazené do pěti stupňů pohotovosti, na které budou navázaná příslušná protiepidemická opatření týkající se např. roušek, shromažďování, obchodů, kultury nebo školství.

Pro přechod do vyššího stupně rizika a zpřísnění opatření bude třeba číslo vyšší úrovně po dobu tří dnů, pro pokles do nižšího pak týden. V nižších rizikových pásmech lze podle Blatného uvolňovat i regionálně.

„Index nebude využíván jako robotický systém, vyhodnocení epidemické situace a nastavení opatření budou vždy provádět lidé - experti," řekl ministr. Tento tým pak podle Blatného bude vládě navrhovat doporučení pro zpřísnění nebo uvolnění opatření.

Výpočet čísla bude vycházet z reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů a počtu nakažených na 100.000 obyvatel v obecné a seniorské populaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, Blatný, PES, systém, opatření, COVID-19, rozvolnění, nařízení, vláda, Jan Blatný, pandemie covidu-19, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda představila protiepidemický systém. Určila v něm přesné pořadí rozvolňování nařízení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.