Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes je pátek třináctého. Je třeba se smůly skutečně bát?

Pátek třináctého – pro řadu pověrčivých lidí den, kdy si dávají pozor na každý svůj krok. Pro ostatní je pak pátek třináctého stejně nepříjemný, jako každý jiný pátek v roce. Ať už patříte k jakékoli skupině, v tomto článku se koukneme na to, kde se pověra třináctky vzala.

Například v lékařském prostředí pro chorobný strach z čísla třináct existuje speciální název – triskaidekafobie.

Podle historických písemných materiálů právě v pátek 13. října v roce 1307 bylo ve Francii na příkaz papeže Klementa V. zahájeno hromadné zatýkání rytířů z řádu templářů, kteří byli vězněni, mučeni a mnoho z nich bylo popraveno upálením.

Třináctka je výrazným symbolem také v křesťanství. Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí – ten třináctý z nich, Jidáš, Krista zradil. 

V současnosti si ale už málokdo pátek třináctého spojuje s historií. Řada lidí se dnes při pomyšlení na číslo třináct chová pověrčivě. Lidé si na pátek třináctého často vsugerují katastrofální scénáře. Zamykají se doma nebo při sobě nosí ochranné talismany.

Podle statistik britského autoklubu až polovina řidičů tento den nevyjede ze svých garáží. Ať už vědomě, nebo mimovolně se snažíme veškerá důležitá rozhodnutí odložit na dny jiné.

Obří požár i tragédie ragbyového týmu

Když se podíváme do historie, zjistíme, že se právě v pátek třináctého stalo několik velkých katastrof. Jedna z prvních je obří požár v Austrálii. Hořet začalo právě 13. ledna 1938 a ničivá ohnivá vlna nakonec zasáhla čtyři státy. Celkem tyto požáry zabily 75 lidí a zničeno bylo přes 1.300 budov.

Další tragédií, která se stala v pátek třináctého, je zřícení letadla s uruguayským ragbyovým týmem Old Christians Club. Na palubě bylo v době nehody 45 lidí. 27 přeživších muselo bojovat dlouhých dvaasedmdesát dní v drsné divočině. Nakonec přežilo pouze 16 hráčů, kteří se museli živit masem svých mrtvých kamarádů.

Mezi další velké katastrofy můžeme zařadit i leteckou nehodu, která se stala 13. října 1972 v Moskvě. Krátce po startu z letiště se zřítilo letadlo se 174 lidmi na palubě, nikdo z nich nehodu nepřežil.

V historii podobných událostí, které se stali právě v pátek třináctého nalezneme víc. Mezi dalšími jsou například teroristické útoky v Paříži, zemětřesení a tsunami v Japonsku nebo smrt Tupaca.

Filmová podoba pátku třináctého

Pátek třináctého je filmová série, která začala už v roce 1980. Do roku 1989 bylo vydáno prvních osm dílů, na které volně navazují filmy Jason jde do pekla: Poslední pátek, Jason X: Friday the 13th Part 10, Freddy vs. Jason a nejnovější snímek Pátek třináctého natočený v roce 2009.

Poslední filmy vypráví o psychopatovi, který vraždí v okolí letního tábora Crystal lake. U diváku si tento snímek příliš fanoušků nenašel. Na Československé filmové databázi ho hodnotí pouhými 46%. Film měl premiéru 9. února roku 2009 v Los Angeles.

Pátek třináctého mají všechny měsíce, které začínají nedělí. Během čtyřsetletého cyklu v Gregoriánském kalendáři se 13. den v měsíci vyskytuje 4800 krát. Letos je pátek třináctého poprvé. Znovu bude v listopadu.

Ohodnoť článek

Foto Shutterstock

Štítky pátek, 13, třináctého, pověra, ČR, tragédie, historie, nehoda, průzkum, triskaidekafobie, havárie, Ježíš Kristus, Klement V., požár, Velký pátek, Francie, Japonsko, Austrálie, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je pátek třináctého. Je třeba se smůly skutečně bát?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.