Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé vzali útokem Krkonoše, nebylo kde parkovat. Turisté zneužívali i sundaných ochranných sítí na Sněžce

Vládní opatření a fakt, že je v těchto dnech na horách lepší počasí než jinde. To jsou podle Správy Krkonošského národního parku hlavní důvody, proč o víkendu vzali lidé Krkonoše útokem. Přišlo tolik turistů, že to byl jeden z nejproblémovějších víkendů tohoto roku.

"Pocitově byla návštěvnost hor ještě vyšší než v létě a lidé se zřejmě pod dojmem blížící se zimy snažili užít si možná posledních slunečních paprsků. S počtem návštěvníků a jejich koncentraci je vyšší i počet přestupků," říká vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa.

Mezi nejčastější prohřešky návštěvníků patřilo parkování. Svá auta lidé nechávali doslova kde se dalo. Ve velkém se tak rozdávali pokuty za špatné parkování a v některých případech došlo i na odtah. Kromě krajnic silnic a vyhrazených parkovacích stání byla auta zaparkovaná i na lesních cestách.

Návštěvníci využili i toho, že správa parku odstranila ochranné sítě na Sněžce. Lidé se tak z vrcholu doslova rozběhli do míst, kde nemají co dělat. „Porušovali zákaz vstupu do klidového území KRNAP a z křehkých alpínských trávníků si udělali piknikovou oblast,“ potvrdil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Výjimkou nebyli ani cyklisté. Chvílemi to vypadalo, jako by úplně zapomněli na to, že s kolem nesmí mimo vyhrazené cesty. Řada z nich vyrazila na kole například do Dvorského lesa nebo na Klínové Boudy, přičemž ani přes jednu z těchto lokalit cyklotrasa nevede.

"Počet přestupků, které jsme o víkendu zaregistrovali nebo nám je lidé nahlásili, je skutečně alarmující. Chtělo by se mi vzkázat návštěvníkům hor: Lidi neblázněte! Vždyť stav přírody, za kterou do Krkonoš turisté jezdí, závisí také na tom, jak každý z nás budeme respektovat omezení, která mají za cíl právě zdejší přírodu ochránit," říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KRNAP

Štítky KRNAP, Krkonoše, Správa parku, turisté, víkend, přeplněno, pokuty, parkování, Sněžka, ochranné sítě, cyklista, stezka, příroda, Krkonošský národní park, Václav Jansa, Správa Krkonošského národního parku, Robin Böhnisch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Mrázek

Jen se zeptám, jaký že je dnes nouzový stav ?

Úterý, 10. listopadu 2020, 14:23Odpovědět

Lidé vzali útokem Krkonoše, nebylo kde parkovat. Turisté zneužívali i sundaných ochranných sítí na Sněžce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.