Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Koronavirové pracovní volno nebude, vláda ho odpískala. Lidé by měli využít práci z domu

Pracovní volno, které kvůli šíření covidu navrhovaly odbory na pondělí 16. října, nebude. Návrh podpořil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), vláda ale volno nařídit nemůže. Apelovala proto na využívání práce z domova.

Vicepremiér Hamáček byl sice pro návrh, Hospodářská komora, Asociace malých a středních podnikatelů nebo Svaz průmyslu a dopravy s tím nesouhlasily. Měly obavy z toho, že by volno zaplatily samy firmy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po včerejším jednání vlády řekl, že by rozšíření volna bylo pozitivní, ale stát k tomu nemá pravomoc. Apeloval alespoň na lidi, aby v pondělí využili dovolených a práce z domova.

Antigenní testy bude nakupovat a rozvážet přímo distributor

Kabinet naopak schválil návrh novely, která umožní nákup antigenních testů z veřejného zdravotního pojištění. Zakoupit a rozvážet je bude moci přímo distributor. Nařízené testování v domovech pro seniory nebo postižené se do dneška ve většině z nich nestihne. Stále tu čekají na testovací sady. Poskytovatelé proto zažádali o odklad termínu a stanovení jasných pravidel postupu.

Testy neměly včera ještě některá zařízení v Královéhradeckém kraji. Například šlo o soukromý domov seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku.

Některé domovy seniorů v Královéhradeckém dnes dopoledne stále čekaly na sady potřebné k testování klientů na koronavirus. Testování by mělo začít druhý den po doručení. Vzorky na covid měla zařízení přitom začít odebírat dnes. Vzhledem k tomu,...

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky práce z domu, pracovní volno, vláda, testy, ČR, Jan Hamáček, ČSSD, Jan Blatný, ANO 2011, Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Koronavirové pracovní volno nebude, vláda ho odpískala. Lidé by měli využít práci z domu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.