Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Přestavba Gayerových kasáren trvá už rok. Hotovo bude nejdřív v létě

Přestavba Gayerových kasáren v centru Hradce Králové na moderní muzejní depozitář je za polovinou. Stavební práce zatím vyšly na více než 151 milionů korun včetně DPH z celkových asi 250 milionů korun s DPH. Práce začaly loni na podzim, hotovo má být v polovině roku 2021.

"Pokračují práce na fasádě, instalují se rozvody, topení a další interiérové práce," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Pracovat by se mělo i přes zimu, zpoždění kvůli pandemii koronaviru kraj nepředpokládá.

Zřizovatelem muzea je Královéhradecký kraj, který je také investorem stavby. Většinu nákladů pokryje evropská dotace z IROP. V bývalých kasárnách byly před opravou odborná pracoviště Muzea východních Čech a depozitáře, po dobu prací jsou v provizorních prostorech.

Součástí projektu je také výstavba nového objektu, kde bude badatelské zázemí. S historickou budovou bude propojený skleněnou chodbou, která vzniká nad pozůstatky hradby - bastionu, které se podařilo objevit. Přístavba byla s ohledem na původní nález bastionu založena na pilotech, část vykopávek tak budou moci návštěvníci vidět prosklenou podlahou.

Přestavba čeká také nedaleké Vrbenského kasárny, které tvoří s Gayerovými kasárnami a dalšími objekty jeden areál. V dosud nevyužívaném objektu Vrbenského kasáren má být vystavena přírodovědecká sbírka muzea i krajská archeologická expozice. Ve Vrbenského kasárnách má být také infocentrum.

Cílem kraje a města je vytvořit v areálu muzejní kampus s navazujícími prostory pro konání různých akcí. Vrbenského kasárny patří stále městu, i když už byla uzavřena dohoda o převedení do vlastnictví kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum východních Čech Hradec Králové

Štítky stavby, správa, muzea, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, Gayer, kasárna, pandemie covidu-19, Muzeum východních Čech, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba Gayerových kasáren trvá už rok. Hotovo bude nejdřív v létě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.