Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalý hejtman kraje Jiří Štěpán plánuje návrat do akademické sféry

Bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) bude v novém zastupitelstvu jako opoziční zastupitel neuvolněným (neplaceným) předsedou výboru pro hospodářský rozvoj a pracovní příležitosti. Po čtyřech letech v čele kraje plánuje návrat do akademické sféry, řekl vystudovaný historik. Na pondělním ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva vystřídal Štěpána na místě hejtmana lídr vítězné koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček (ODS), sociální demokraté po říjnových volbách skončili v opozici.

"Filozofickou fakultu Univerzity Hradec Králové (UHK) jsem nikdy zcela neopustil. Během posledního volebního roku jsem měl úvazek, semináře pro budoucí učitele i neučitelské obory. O dalším jiném zapojení v rámci univerzity jsem ještě s nikým nejednal. Byl bych ale rád, aby univerzita a fakulta využila moje znalosti a zkušenosti," řekl Štěpán. Na UHK se chce více věnovat výuce a vědecko-výzkumným aktivitám, jež tam v minulosti měl, s primárním zaměřením na československý exil.

Před čtyřmi lety do funkce hejtmana přišel z vedení UHK, kde zastával například také funkci proděkana Filozofické fakulty pro vědu, výzkum a tvůrčí činnost, působil i jako statutární zástupce děkana.

Chce být nadále aktivní i v kraji. Doufá, že při působení ve vedení jednoho z výborů krajského zastupitelstva zúročí své zkušenosti nabyté za uplynulé čtyři roky ve funkci hejtmana. "Nějaké zkušenosti jsem získal, myslím, že jsou i nadále použitelné," dodal.


Hradecký kraj v příštích čtyřech letech povede koalice čtyř subjektů koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45tičlenném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů.

V krajských volbách vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky správa, volby, Jiří Štěpán, Královéhradecký, kraj, UHK, profesor, historik, hejtman, ČSSD, ODS, koalice, Královéhradecký kraj, Starostové a nezávislí, Východočeši, Martin Červíček, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý hejtman kraje Jiří Štěpán plánuje návrat do akademické sféry  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.