Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Opozici se nelíbí nezodpovědné složení nové koalice. Vyjde pěkně draho, tvrdí

Na ustavujícím jednání zastupitelstva Královéhradeckého kraje byl zvolen hejtmanem Martin Červíček (ODS). Ten zároveň působí i jako senátor. Koalice si zároveň odhlasovala i své členy a pět náměstků. Těch je tak více než v posledním vedení kraje. Opozice postup koalice kritizuje. Bude to stát balík, tvrdí.

„Trochu mne překvapuje, že kumulaci funkcí hejtmana Červíčka podpořila za dvě místa v radě i Pirátská strana. Pokud nedokáží dodržet ani tak jednoduchý slib, jako je zamezení kumulace funkcí, nikdo jim nemůže věřit sliby další,“ říká lídr kandidátky ANO Jaromír Dědeček. Ten byl zvolen předsedou Kontrolního výboru zastupitelstva.

Opozice hned první týden nového vedení kraje kritizuje hlavně nezodpovědné financování nové koalice. Nelíbí se jí například to, že hejtman Martin Červíček (jakož to i senátor) bude pobírat dva platy. Nesprávné bylo podle hnutí ANO i to, že se zvýšil počet náměstků. I to může znatelně zasáhnout do rozpočtu kraje.

"Prvním úkolem pro nové vedení kraje bude revidovat všechny kapitoly rozpočtu, avšak s cílem zachovat co možná nejvyšší míru investic, které souvisí s rozvojem a zaměstnaností kraje," řekl nový hejtman. Podle něho je aktuálně nastlaná krajská koalice v pořádku.

Hned po volbách řekl v rozhovoru pro Hradeckou Drbnu, že se senátorského křesla nevzdá. A to ani ve chvíli, kdy se stane hejtmanem. Podle jeho slov může spojení krajské a celostátní politiky přinést regionu pouze výhody.

Královéhradecký kraj bude mít pět náměstků. Prvním statutárním náměstkem pro investice, informační technologie a inovace se stal Pavel Bulíček (Piráti), druhým statutárním náměstkem poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž bude řídit životní prostředí a zemědělství. Náměstkyní hejtmana pro sociální věci, cestovní ruch a kulturu se stala Martina Berdychová (Východočeši) a náměstkem pro finance Rudolf Cogan (STAN). Náměstkem pro školství a sport bude Arnošt Štěpánek (Piráti).

Ohodnoť článek

Foto FB: Královéhradecký kraj

Štítky opozice, ANO, ODS, volby, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Jaromír Dědeček, finance, náklady, šetření, rozpočet, koalice, Česká pirátská strana, ANO 2011, Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Pavel Bělobrád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozici se nelíbí nezodpovědné složení nové koalice. Vyjde pěkně draho, tvrdí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.