Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovky v Krkonoších jsou tento týden mimo provoz. Kabinka na Sněžku nepojede do prosince

Od pondělí jsou některé lanovky v Krkonoších mimo provoz. Pěšky tak musí turisté například na Sněžku, Medvědín nebo Černou horu. Většina lanovek projde pravidelným servisem před zimní sezónou.

Například kabinová lanovka z Pece pod Sněžnou na Sněžku nepojede až do 4. prosince. "Lanovku čeká pravidelná údržba. Mezi hlavní úkony bude patřit diagnostika stavu hlavních ložisek převodových skříní a poháněcích lanových kotoučů," řekl náčelník lanovky Jiří Martinec. V provozu bude lanovka pouze o víkendu 16. a 17. listopadu.

Kvůli současné pandemii má za sebou lanovka nejnižší návštěvnost za poslední dva roky. Využilo jí zhruba o 15 až 20 procent méně turistů, než je běžné. "Vrátili jsme se tak na úroveň letních sezón let 2016 a 2017," řekl Martinec.

Mimo provoz jsou i ostatní lanovky. Například ta ze Špindlerova Mlýna na Medvědín má odstávku do pátku 6. prosince. Od soboty bude v provozu do poloviny listopadu vždy od 9:00 do 16:00. Celý listopad nepojede ani lanovka z Janských Lázní i Harrachova na Černou Horu.

Již dříve ukončily letní sezonu lanovky ze Špindlerova Mlýna na Pláně, z Velké Úpy na Portášky, z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch a z Herlíkovic na Žalý.

Lanovkou na Sněžku už od roku 1949

Tradiční dvousedačková lanovka vyvezla první turisty na nejvyšší horu České republiky už v roce 1949. Prakticky bez výluky byla v provozu až do začátku září roku 2012, kdy byl její provoz ukončen. Za tuto dobu lanovku navštívilo na 20 milionů turistů a na vrchol Sněžky vyvezla více než 7,2 milionů cestujících.

Nová (nynější) lanová dráha byla postavena mezi lety 2011 a 2013. První úsek na Růžovou horu je v provozu od prosince 2013, úsek na Sněžku od února 2014. Lanová dráha vede v původní trase. Pouze spodní stanice v Peci pod Sněžkou je posunutá níže k chatě Lesovna.

Sněžka letos trhla rekord

Nejvyšší hora České republiky během letošního léta trhla historický rekord. Během letních měsíců ji navštívilo rekordních 10 tisíc lidí denně. Největší zájem byl od začátku července do poloviny.

"Na meziročním srovnání návštěvnosti na konkrétních místech lze vypozorovat, že začátek letní sezóny, tedy červen, byl slabší než v minulých dvou letech. Zde lze vydedukovat doznívající obavy veřejnosti z předešlých měsíců karantény a zároveň fakt, že do 13. června byla uzavřená polsko-česká hranice," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Zajímavé údaje poskytly sčítače instalované na přístupových cestách na Sněžku. Například jen po Řetězové cestě, červeně značené turistické trase, na Sněžku vystoupalo i více než 5 tisíc lidí denně, třeba 12. června to bylo 5195 lidí.

Ohodnoť článek

Foto region-krkonose.cz

Štítky lanovka, Krkonoše, Sněžka, Medvědín, Špindlerův Mlýn, historie, odstávka, údržba, volný, čas, lanová dráha, Černá hora, léto, Česko, Pec pod Sněžkou, Portášovy Boudy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovky v Krkonoších jsou tento týden mimo provoz. Kabinka na Sněžku nepojede do prosince  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.