Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ode dneška jsou uzavřeny i speciální školy. Krizové školky se otevírají nově pro zaměstnance úřadů práce

Děti se dnes do škol nevrátí. Původně se měli v tento den vrátit do lavic žáci prvního stupně základních škol. Vláda ale tento termín musela odvolat, protože se situace kolem koronaviru nevyvíjela dobře. I nadále bude u těchto dětí probíhat distanční výuka. K ní se dnes připojí i speciální školy. V provozu zůstanou jen mateřské a krizové školy, kam docházejí děti zdravotníků, hasičů či policistů. Nově budou otevřeny i pro děti zaměstnanců úřadů práce.

Dětí ve speciálních školách je každým rokem méně. Část z nich se přesouvá do běžných tříd. Ve školním roce 2018/2019 do nich chodilo téměř 26 tisíc handicapovaných žáků.

Na dálkovou výuku ode dneška přechází i speciální školy. Snahou ministerstva školství bude tyto školy vrátit do režimu prezenční výuky co nejdříve. Speciální školy slouží ke vzdělávání žáků se specifickými potřebami, Jedná se například o autisty, neslyšící, nevidomé nebo mentálně či tělesně postižené. Každý den běžného provozu je pro děti nejen ve speciálních školách velmi důležitý.

V těchto školách také platila výjimka z nošení roušek. Při jarní první vlně epidemie byly tyto školy uzavřeny. Většina odborníků to ale kritizovala. Děti ze speciálních škol podle nich často nejsou schopny zvládnout dálkovou výuku.

Školy zahajovaly výuku na dálku od poloviny října

Školy, které se začaly uzavírat od 14. října, se budou postupně otevírat na základě epidemiologického vývoje. O termínech bude jednat ministerstvo školství s ministerstvem zdravotnictví tento týden. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) považuje za prioritu zahájení prezenční, tedy denní výuky, v 1. a 2. třídách základních škol. Následně by se měly otevírat školy speciální a poté i závěrečné ročníky základních a středních škol.

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek řekl, že vláda nechce dávat žádné falešné naděje. O konkrétních termínech proto nemluví. Jeho předchůdce Roman Prymula (za ANO) dříve sliboval, že se žáci prvního stupně základních škol vrátí do školy 2. listopadu. Tento termín ale musela vláda odvolat. 

Pro návrat budou potřeba konkrétní data

Podle ministra školství Plagy bude důležité podložit rozhodnutí o návratu žáků konkrétními daty. Pokud by se vrátil jeden školní ročník, do pohybu by se dalo až sto tisíc lidí. Není vyloučeno, že se v první fázi budou žáci učit v turnusech. Ve škole by tak byla přítomna jen polovina tříd z daného ročníku.

Po žácích závěrečných ročníků základních a středních škol by se měla obnovit pro studenty středních a vyšších odborných škol praktická výuka. Následovat má laboratorní výuka na vysokých školách ve skupinách do patnácti lidí. Poté dojde k obnovení prezenční výuky ostatních ročníků prvního stupně základních škol.

Následně by na řadu přišel i druhý stupeň základních škol, střední školy a rozšířeny mají být i skupiny pro výuku na vysokých školách.

Krizové školky se nově otevřou pro děti zaměstnanců úřadů práce

V provozu zůstaly jen mateřské školy a krizové školy. Těch je aktuálně v Česku 405. Do nich docházejí děti zdravotníků, hasičů a policistů, aby nehrozil výpadek těchto pracovníků. Nově tyto školy poslouží i dětem zaměstnanců úřadů práce a správy sociálního zabezpečení. Místa v nich budou také pro pedagogické a nepedagogické pracovníky z mateřských škol. Ty pokračují i nadále v prezenční výuce.

Některé školky zřizované Dvorem Králové se opět otevřely

K dnešnímu dni jsou ve Dvoře Králové nad Labem v provozu všechna pracoviště mateřských škol MŠ Elišky Krásnohorské a MŠ Drtinova, které zřizuje město. Týká se to i zelené a žluté budovy MŠ Slunečná a MŠ Dvořákova. Tato pracoviště musela být v uplynulých dvou týdnech z epidemiologických důvodů uzavřena. Podle předpokladů bude ve školkách zhruba polovina ze zapsaného počtu dětí.

„Rodiče totiž reagují na zhoršenou epidemiologickou situaci ve městě, a pokud je to možné, nechávají si děti doma, za což jim děkujeme,“ říká místostarostka Alexandra Jiřičková.

Jednotlivá pracoviště MŠ Drtinova jsou otevřena od 6:30 do 16:00 hodin

„Máme nahlášeno, že na všechna naše odloučená pracoviště přijde zhruba 80 dětí ze 186 zapsaných,“ uvedla ředitelka MŠ Drtinova Dagmar Anschlagová. Rodiče by měli stále dodržovat přísná hygienická opatření. Do školek mají vstupovat s rouškou a před vstupem si dezinfikovat ruce. To platí i pro děti.

V šatně by se rodiče neměli shlukovat a zdržet se mohou jen po nezbytně nutnou dobu. Nově musí navíc každé ráno podepisovat dokument, že je dítě zdravé a že ani dítěti, ani členům domácnosti nebyla nařízena izolace nebo karanténa.

„Toto opatření zavádíme na základě našich negativních zkušeností, protože tyto informace, které jsou pro zajištění bezpečnosti a zdraví dětí i zaměstnanců velmi důležité, se k nám dříve třeba ani nedostaly,“ vysvětluje Aschlagová.

MŠ Elišky Krásnohorské

Toto opatření bude nově zavedeno i na MŠ Elišky Krásnohorské. „Od pondělí 2. listopadu bychom měli mít v provozu všechna odloučená pracoviště. Očekáváme, že přijde zhruba 120 dětí z 222 zapsaných, z toho jen do opětovně otevřené MŠ Slunečná rodiče nahlásili zhruba 50 dětí,“ konstatuje ředitelka Iva Bednářová.

Jednotlivá pracoviště budou otevřena od 6:30 do 16:30 hodin, kromě odloučeného pracoviště MŠ Verdek, které je v provozu do 16:00 hodin. „Do školek budou přijímány pouze děti zcela zdravé, bez příznaků jakéhokoli onemocnění. Pokud se během dne nějaké příznaky objeví, budeme zákonné zástupce ihned kontaktovat a apelovat na okamžité vyzvednutí dětí z mateřské školy,“ dodává Bednářová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Speciální škola, mateřská škola, , , vláda, ministerstvo školství, opatření, koronavirus, situace, uzavření, pracovníci, Úřad práce České republiky, základní škola, Eliška Krásnohorská, ANO 2011, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České repu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška jsou uzavřeny i speciální školy. Krizové školky se otevírají nově pro zaměstnance úřadů práce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.