Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V domovech důchodců by se mělo od středy povinně testovat. Ministerstvo zdravotnictví ladí detaily

Od středy příštího týdne by měla začít platit povinnost testovat v domovech pro seniory a dalších zařízeních. První testy pak musí být do pěti dní a následně každý týden. Vláda záměr schválila v úterý. V současné době se dokončuje mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Počítá se s testováním zaměstnanců i klientů. Dolaďují se výjimky například pro lidi, kteří pracují z domova nebo jsou doma na ošetřovném s dětmi.

"Je důležité, abychom věděli, od koho testy dostaneme a jak bude testování hrazené," dodal prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) objednala Všeobecná zdravotní pojišťovna na pokyn vlády dva miliony testů. Za jeden má pojišťovna zaplatit přibližně 120 korun bez DPH. Test bude provádět zdravotník, smluvní lékař nebo zdravotní sestra pracující v zařízení. Úhrada za testování bude 200 korun. Celkem by mělo být otestováno 200.000 lidí, klientů zařízení je mezi nimi 80.000 až 100.000.

Antigenní testy jsou rychlejší, ale méně spolehlivé

Výsledky u antigenních testů jsou do 15 minut, vyšetření je ale méně spolehlivé. Podle studie Univerzity Karlovy a motolské nemocnice neodhalí koronavirus u zhruba třetiny nakažených a nemoc nepotvrdily ani u lidí s příznaky.

Při PCR testu, který je zpracováván v laboratoři se zjišťuje genetická informace viru v ribonukleové kyselině (RNA). Získání výsledků je náročnější a trvá podstatně déle. Testy jsou ale spolehlivější.

Podle statistik je čím dál víc domovů, kde se nákaza objevila. Je jich přes než 150. Nákaza se objevila nedávno i v Domově U Biřičky. „Domov otestoval 480 osob během dvou dnů. Pozitivních je sedmnáct procent testovaných, lze tak konstatovat, že nákaza byla zachycena včas,“ uvedla ředitelka Daniela Lusková. Příznaky mělo 50 procent lidí, stejný počet jich nemělo příznaky žádné.

ČTĚTE TAKÉ: Testy v Domově U Biřičky prokázaly covid u více než 80 lidí

Senioři jsou podle odborníků nejvíce ohroženi vážným průběhem nemoci a tvoří i naprostou většinu z více než 2800 lidí, kteří nemoci podlehli. Samotný věk ale není tak významným rizikovým faktorem, jako zdravotní stav. Starší lidé mají obvykle více chronických nemocí. Jsou jimi například vysoký krevní tlak, cukrovka nebo obezita.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky testování, 4. listopad, povinnost, ministerstvo zdravotnictví, domov pro seniory, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, nemoc, domov, Andrej Babiš, Jiří Horecký, Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky, Domov U Biřičky, ANO 2011,

V domovech důchodců by se mělo od středy povinně testovat. Ministerstvo zdravotnictví ladí detaily  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.