Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Testy v Domově U Biřičky prokázaly covid u více než 80 lidí

V domově seniorů U Biřičky v Hradci Králové má koronavirus zhruba 50 klientů a asi 35 zaměstnanců. Nikdo z nich není ve vážném stavu, řekla ředitelka Domova U Biřičky Daniela Lusková. V počtu klientů pozitivních na covid-19 je zahrnutá i klientka, u které se prokázala nákaza koncem minulého týdne a testování vyvolala. Byla hospitalizovaná, o jejím zdravotním stavu vedení domova seniorů informace nemá. Tento týden prošlo testováním zhruba 490 lidí.

Krajský Domov U Biřičky je největším zařízením svého druhu v Královéhradecké kraji. Odběry se tam dělaly ve středu a ve čtvrtek. "U 17 procent testovaných byl zjištěn covid-19. Asi 50 procent lidí je s příznaky, 50 procent bez příznaků," řekla Lusková.

Kapacita zařízení je 340 klientů, o které za normálních okolností pečuje 240 pracovníků. "Počet klientů je v současnosti okolo 225. V tuto chvíli je mimo stav okolo 50 zaměstnanců," uvedla Lusková.

Situaci v Domově U Biřičky zástupci kraje i vedení zařízení označili za stabilizovanou. "Roste zájem o personální výpomoc, ozvala se i hradecká zdravotnická škola, která by ráda vypomohla zařízení svými studenty, momentálně se řeší detaily spolupráce," řekla mluvčí hejtmanství Sylvie Adamcová.Kvůli nedostatku personálu vyzvala na facebookovém profilu veřejnost o výpomoc. "Lidé zareagovali skvěle. V pátek proběhne náborový den. Nejde ale o dobrovolníky, budou zaplaceni, jsou na pracovní povinnost. Díky tomu nepovoláváme armádu," řekla Lusková.

Počty nakažených rychle rostou

V hradeckém kraji byl dosud výskyt nákazy covid-19 potvrzen ve 23 pobytových zařízeních sociálních služeb. V některých jde pouze o pozitivní pracovníky.

Podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví v okrese Hradec Králové rostou počty případů covidu-19 hned po Zlínsku nejrychleji v ČR. Zatímco na Zlínsku bylo za posledních sedm dní zaznamenáno zhruba 999 nakažených na 100.000 obyvatel, na Hradecku to bylo přes 987 případů covidu-19 na 100.000 obyvatel za týden.

"Ve 13 zařízeních došlo k nákaze u klientů. Nejvíce nakažených klientů je v krajských zařízeních Domov důchodců Humburky, Domov důchodců Police nad Metují a Domov důchodců Tmavý důl a v Sociální služby města Jičína. Celkově k dnešnímu dni evidujeme přibližně 117 nakažených klientů sociálních služeb," sdělila Adamcová.

Personální situaci v domovech důchodců označila za stabilizovanou, i když péče se omezila na nezbytné minimum. "V tuto chvíli vypomáhá v zařízeních v karanténě 13 osob z jiných sociálních služeb. Tato zařízení si částečně doplňují personál sama, pomocí různé formy externí výpomoci," uvedla mluvčí.

Kraj chystá pracovní příkazy 23 studentům sociálních a pedagogických oborů na pomoc v sociálních službách a v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, sociální, koronavirus, správa, Hradec Králové, COVID-19, Domov U Biřičky, domov, Daniela Lusková, infekční onemocnění, Královéhradecký kraj, Zlínský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy v Domově U Biřičky prokázaly covid u více než 80 lidí  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.