Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvůr Králové má novou kulturní památku. Je jí tovární komín s vodojemem v bývalém areálu TIBA Zálabí

Ve Dvoře Králové je od konce srpna nová kulturní památka. Jde o tovární komín s vodní nádrží bývalého textilního podniku TIBA. Proces, který svým podnětem na Ministerstvo kultury odstartoval před šesti lety jeden z občanů, je tímto dokončen.

Komín se nachází v areálu, který vlastní společnost Slezan Holding, a. s. Patří k nepřehlédnutelným dominantám panoramatu města a připomíná slavnou průmyslovou minulost Dvora Králové nad Labem.

Komín s vodojemem byl vybudován v roce 1941 specializovanou komínářskou rodinnou firmou V. Fischer a spol. Letky. Původně sloužil pro textilní továrnu Josefa Sochora.

Komín má kónický tvar, je vyzděný z radiálních cihel nazývaných komínovky. Měří 83 metrů, průměr v úrovni dvora je 7,66 metru, v koruně měří 3,42 metru. Cihlový komínový vodojem má tvar komolého kužele postaveného na užší základnu a je umístěn na železobetonovém prstenci, který podpírají výrazné krakorce.

Komín byl odstaven z provozu v roce 1969, vodojem byl v provozu do roku 2007.

„Tovární komín s vodojemem je technicky i stavebně jedinečnou hodnotnou památkou, která patří do specifické podskupiny komínových staveb,“ říká mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

V republice se těchto staveb z původního počtu zhruba padesáti dochovalo posledních jednadvacet. Na území Královéhradeckého kraje se takové stavby dochovaly dokonce jen dvě.

Ve Dvoře Králové bude stát další obchodní centrum a v pořadí šestý supermarket

Na to, že má Dvůr Králové nad Labem necelých šestnáct tisíc obyvatel, v něm najdete hned pět supermarketů a jedno obchodní centrum. Teď se tu vystaví další. Vznikne v areálu zaniklé textilky Tiba Zálabí. Stavba by mohla být zahájena na začátku...

„Jak uvádí ve svém rozhodnutí Ministerstvo kultury, komín ve Dvoře Králové nad Labem je z celorepublikového hlediska unikátní. Jedná se totiž o nejvyšší komín s vodojemem na území ČR a jeho reservoár má největší objem z komínových vodojemů v ČR, 300 m,“ doplňuje mluvčí.

Rezervoár dokonce přispívá k vyšší stabilitě komína s ohledem na zatížení větrem, přitížení od vodojemu není proti vlastní tíze komína až tak významné.

Ohodnoť článek

Foto Město Dvůr Králové nad Labem

Štítky kulturní památka, Dvůr Králové nad Labem, vodojem, TIBA, komín, Ministerstvo kultury České republiky, Vilhelm Theodor Fischer, Slezan, Josef Sochor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové má novou kulturní památku. Je jí tovární komín s vodojemem v bývalém areálu TIBA Zálabí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.