Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Dvoře Králové bude stát další obchodní centrum a v pořadí šestý supermarket

Na to, že má Dvůr Králové nad Labem necelých šestnáct tisíc obyvatel, v něm najdete hned pět supermarketů a jedno obchodní centrum. Teď se tu vystaví další. Vznikne v areálu zaniklé textilky Tiba Zálabí. Stavba by mohla být zahájena na začátku roku 2021. Práci by tu pak mohlo najít okolo sta lidí.

Záměr je v souladu s platným Územním plánem města Dvůr Králové nad Labem. „S majiteli pozemku i s investorem je vedení města v kontaktu a komunikuje s nimi, investor po proběhlých jednáních vyšel městu vstříc v některých detailech projektu,“ říká mluvčí městského úřadu Miroslava Kameníková.

Společnost, která má obchodní centrum vystavět, oficiálně představila vedení města záměr přibližně před dvěma týdny. Předtím se zhruba půl roku připravovalo vše pro zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí.

„Jednali jsme s dotčenými orgány státní správy a se všemi subjekty tak, abychom mohli námi navržené objekty umístit ve vztahu ke dvacetileté, případně i stoleté vodě. Areál se nachází v blízkosti vody a historicky byl povodňovou vlnou dotčen,“ říká jednatel Fuertes Development Zdeněk Přichystal.

Dva důležité kroky ke stavbě

Prvním krokem tedy bylo stanovit vhodné umístění. Když přijde povodeň, aby vlna protekla mezi objekty zase zpátky tam, kam má a nezatopila okolní pozemky.

Druhým krokem byla architektura. „Město si vybralo dva projektanty, kteří navrhují vizuál objektů. My jsme přistoupili na některé architektonické prvky, které by měly připomínat bývalou textilku na Zálabí historicky,“ říká Přichystal. Jde například o prvky na fasádě a zachová se komín, jako dominanta celého areálu.

V současné době se podává zjišťovací řízení vlivu stavby na životní prostředí tzv. EIA. Aktuálně je na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje. Záměr se postupně zpřesňuje a na radě města ve Dvoře bude odprezentováno vše, co by tu mělo být.

Vystaví se Lidl a menší obchůdky

Investor má smlouvu s Lidlem, který bude zabírat 1600 metrů čtverečních. Což jsou dvě třetiny pozemku. Zbylí obchodníci doplní celou zónu a všechny služby. Vše bude na ploše o celkové výměře tři tisíce metrů čtverečních. „Připravili jsme řadu budoucích možných nájemníků. Smlouvy s nimi ještě uzavřeny nejsou,“ říká Přichystal. V jednání jsou například obchody s módou, službami, obuví, nebo drogerií.

Práci tu ve výsledku najde ve dvou směnách okolo 70 až 90 lidí.

„Územní rozhodnutí bychom chtěli mít do září tohoto roku, pak bychom chtěli realizovat samotné stavební řízení tak, abychom mohli kopnout do země začátkem roku 2021,“ doplňuje jednatel. Samotná stavba bude trvat zhruba tři čtvrtě roku a vyjde na přibližně 200 milionů korun.

Jak se ke stavbě dalšího supermarketu staví radnice?

„Stavba supermarketu, ale koneckonců i jiných obchodů, je vždy investičním záměrem investora, který musí mít dopředu zmapováno, zda je v daném místě dostatečná poptávka a kupní síla, což se týká nejen Dvora Králové nad Labem, ale i jeho širšího okolí,“ doplňuje Kameníková.

Obecně vzato je jakákoliv investice realizovaná do Dvora Králové nad Labem pro město i celý region přínosem. „I pro občany jako zákazníky, protože tím dojde k rozšíření nabídky služeb, za kterými již nebudou muset třeba jezdit do jiných měst. A v tomto případě by se mělo jednat i o výstavbu dalších specializovaných obchodů," zakončuje mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Fuertes Development

Štítky supermarket, obchodní centrum, Dvůr Králové nad Labem, pracovní místa, investor, pozemek, Lidl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Dvoře Králové bude stát další obchodní centrum a v pořadí šestý supermarket  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.