Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Blatného do funkce ministra zdravotnictví

, aktualizováno 29. října 2020, 14:29

Prezident Miloš Zeman přijal dnes na zámku v Lánech demisi ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a jeho nástupcem jmenoval lékaře Jana Blatného (za ANO). Prymulu navrhl odvolat premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co byly minulý týden zveřejněny jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá do auta bez roušky. Prymula nejprve vyloučil, že by sám rezignoval, později ale připustil, že demisi podá, až bude znám jeho nástupce.

Dětský hematolog Blatný dosud působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno a jako lékař se specializuje na léčbu dětí s poruchami srážlivosti krve. Dnes odpoledne ho Babiš uvede do úřadu, následně by se měl poprvé veřejně vyjádřit ke svým plánům v čele ministerstva, které je klíčovým úřadem v současném boji s epidemií covidu-19.

Vojtěchův nástupce Prymula, který byl původně jeho náměstkem a v květnu z ministerstva po sporech odešel na nově vzniklé místo vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, měl jako odborník na epidemiologii pomoci Česku epidemii znovu dostat pod kontrolu. Za jeho šéfování ministerstvu byl znovu vyhlášený nouzový stav, uzavřely se školy i většina obchodů, zakázané jsou kulturní a sportovní akce, omezené svatby a pohřby, nosí se opět roušky i venku a od středy platí i noční zákaz vycházení.

Blatný chce změnit strach z koronaviru v respekt

Hlavní úkol pro sebe a resort zdravotnictví vidí nový ministr Jan Blatný v potřebě změnit vnímání situace a nálady ve společnosti. Strach, který lidi paralyzuje, je potřeba přeměnit v respekt, řekl novinářům po svém uvedení do funkce. Podrobnosti chce představit v pátek na tiskové konferenci.

V Česku už probíhá komunitní šíření, tedy šíření v celé společnosti. Potřeba plošného testování zřejmě není.  Daleko důležitější je zaměřit se na rizikové skupiny. Používání antigenních testů je podle Blatného velice dobrou variantou. "Chci prosazovat tento způsob testování, který je rychlý a efektivní. Dostáváme se se do situací, kdy rychlost je mnohdy důležitější, než úplná přesnost. Což vůbec nevylučuje používání PCR testů jako konfirmační," řekl nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Jako jednu z prvních věcí chce s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) řešit případné znovuotevření škol. 

Vládou přijatá opatření pro zmírnění šíření epidemie nebude podle něj třeba zásadně zpřísňovat. Lidé je ale musí respektovat. "Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná," uvedl Blatný.

Pokud se budou lidé chovat zodpovědně, nebudou se muset podle Blatného stavět další polní nemocnice. O tom, jakou roli bude mít v resortu bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula je v jednání.  "Je skvělý odborník a skvělý epidemiolog a byl bych bláhový, kdybych nechtěl jeho expertýzy využít," doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto twitter.com/PREZIDENTmluvci

Štítky Zeman, jmenování, Jan Blatný, Roman Prymula, ministr zdravotnictví, ANO 2011, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Zámek Lány, epidemie, Česko, Fakultní nemocnice Brno

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Blatného do funkce ministra zdravotnictví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.