Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vláda zakázala večerní vycházení. Omezené bude i nakupování, v neděli musí být zavřeno

, aktualizováno 26. října 2020, 21:53

Vláda dnes představila další balíček opatření k boji proti pandemii. Od úterní půlnoci platí zákaz volného pohybu osob mezi 21:00 a 4:59. V tento čas tak nebude dovoleno opouštět bydliště. Výjimku mají lidé na cestu do práce nebo k lékaři. Zároveň došlo k omezení otevírací doby obchodům, v neděli musí být zavřeno. Policie bude zákaz vycházení kontrolovat.

"Víme, že v domácím prostředí dochází k velkým akcím. Nová opatření tak budou skutečně kontrolována," řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Od středy bude v ČR platit zákaz vycházení mezi 21:00 a 04:59 

V Česku začne od středy kvůli epidemii covidu-19 platit zákaz nočního vycházení. Vláda na dnešním zasedání rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště.

Opatření platí zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu. Kabinet však pravděpodobně v úterý požádá Sněmovnu o prodloužení mimořádného stavu.

Kabinet naposledy zpřísnil omezení pohybu v Česku minulou středu. Od čtvrtka omezila vláda kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Maloobchod bude v neděli úplně zakázán

Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat, dodal.

Maloobchodní prodej i prodej služeb v provozovnách vláda původně omezila od čtvrtka 22. října zatím do 3. listopadu, dokdy je aktuálně platný nouzový stav. Kabinet ale podle vyjádření některých ministrů pravděpodobně požádá Sněmovnu o jeho prodloužení, jednat o tom bude v úterý.

Na trzích bude jen prodej potravin, počet lidí vláda omezila 

Vláda zakázala prodej na trzích kromě prodeje potravin na farmářských trzích. Dovolený je i prodej z pojízdných prodejen. Zároveň se ale na trzích zakazuje konzumace, stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob by měl být 20 lidí na 400 metrů čtverečních. 

"Zakazujeme prodej na tržištích s tím, že zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny a současně se nevztahuje na tržnicích na prodej ovoce a zeleniny, prodej mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu, ale vše z domácí provenience," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Prymula: Veřejné i soukromé podniky by měly přikázat práci z domu 

Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by podle Prymuly měla být přikázána práce z domu. V České republice nemají na práci z domu zaměstnanci zákonný nárok, zaměstnavatel ji ani nemůže jednostranně nařídit. Pracovník se zaměstnavatelem o ní musejí uzavřít písemnou dohodu nebo tuto možnost sjednat v pracovní smlouvě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, opatření, COVID-19, Roman Prymula, jednání, koronavirus, zákaz vycházení, zdravotní, systém, lockdown, ČR, Česko, ANO 2011, dům, Poslanecká sněmovna ČR, Karel Havlíček, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda zakázala večerní vycházení. Omezené bude i nakupování, v neděli musí být zavřeno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.