Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jste pozitivní? Hygiena zavolá až za dva dny, do té doby je to na každém z nás

V Královéhradeckém kraji poprvé v historii překročil denní nárůst nakažených jeden tisíc. Podle ředitele Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivana Kučery není za této situace možné efektivně trasovat. Hygienici v kraji se nemocným ozývají zhruba dva dny po obdržení výsledku testu. Do té doby je to na konkrétních lidech, jak se k situaci postaví.

„Při denních nárůstech 500, 700 nových případů není okamžité kontaktování daných osob už dost dobře možné. Snažíme se spolu s externími pomocníky v rámci možností a kapacit řešit komunikaci s osobami, kterým byla zjištěna pozitivita na COVID-19,“ potvrdil v rozhovoru pro Hradeckou Drbnu minulý týden ředitel krajských hygieniků Ivan Kučera.

Co dělat, když je můj výsledek pozitivní?

Sebereportovací formulář je online webový formulář, do kterého osoby s pozitivním výsledkem testu vyplňují informace o sobě a svém zdravotním stavu a kontaktní údaje na osoby, se kterými byly v rizikovém kontaktu během posledních dvou dnů před provedeným odběrem k vyšetření, a také údaje o důležitých okolnostech těchto kontaktů. Poskytnuté informace slouží hygienické stanici ke zrychlení telefonického hovoru s Vámi. Případy s připojenými informacemi ze sebereportovacího formuláře jsou vyřizovány přednostně.

V případě, že je výsledek testu pozitivní, je třeba zachovat klid. „Pozitivní výsledek testu znamená, že jste se nakazil onemocněním COVID-19. Tímto onemocněním se může nakazit kdokoli,“ píší hygienici na svém webu. Je tak třeba nečekat na telefonát v rámci trasování a izolaci si nařídit sám.

Pozitivně testovaný pacient by měl začít obvolávat sám. Pomůže tak systému ulevit a rychleji vyřešit dohledání osob, se kterými se mohl dostat do kontaktu. V prvním bodě je dobré zavolat praktickému lékaři. Ten poskytne základní informace o domácí izolaci. Nařídí karanténu a poskytne termíny, do kdy je třeba zůstat doma. V druhém kole telefonátů je dobré zavolat do zaměstnání.

Souběžně s SMS zprávou s výsledkem testu přijde i odkaz na webové stránky Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje. Zde můžete vyplnit takzvaný „samotrasující formulář.“ V SMS zprávě by měl být i kód pro aplikaci eRouška. Jeho zadáním aplikace upozorní všechny osoby, které mohou být v potenciálním nebezpečí.

Nejpozději do dvou dnů se ozve pracovník hygieny, který požádá o doplnění informací v sebetrasujícím formuláři. „Pokud se Vám pro svou zvýšenou vytíženost hygiena během této doby neozve, buďte trpělivý, i přes jisté zpoždění Vás bude určitě kontaktovat. I bez komunikace s hygienou musíte dodržovat zásady pobytu v izolaci,“ píšou hygienici.

Po celou dobu izolace je třeba sledovat svůj zdravotní stav. V případě mírného zhoršení je dobré kontaktovat svého praktického lékaře. V případě, že se zdravotní stav zhorší akutně, je třeba zavolat si záchranáře.

„Jeden až dva dny před stanoveným termínem ukončení Vaší izolace, kontaktujte telefonicky Vašeho praktického lékaře a informujte ho o Vašem zdravotním stavu. Poté postupujte dle jeho pokynů,“ dodávají hygienici.

Izolace je opatření, které slouží k oddělení nakažených osob od ostatních. Cílem je zabránit dalšímu šíření infekce. Pro osoby s pozitivním výsledkem testu je povinná. Izolaci nařizuje praktický lékař, popřípadě zaměstnanec hygienické stanice, který určí i délku jejího trvání.

„Přál bych si, aby všichni občané zachovali klid. Jak ve smyslu obav z nákazy, tak i z hlediska třeba demonstrace odmítání roušek a preventivních opatření. Všichni ke zvládnutí současné situace potřebujeme vzájemnou spolupráci, vzájemné pochopení a klid,“ dodal ředitel krajských hygieniků.

Co dělat, když je můj výsledek negativní?

V případě, že je výsledek testu negativní, je třeba postupovat dle aktuální situace. Pokud se testovaný cítí dobře, není důvod si myslet, že má COVID-19. V tu chvíli může pokračovat ve všem, na co byl do doby testování zvyklý.

Opačný případ nastává ve chvíli, kdy je test negativní, ale testovaný má příznaky. Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje k tomuto případu vysloveně píše: „Přestože se cítíte nemocný, onemocnění COVID-19 u Vás bylo vyloučeno. Pravděpodobně proděláváte jiné infekční onemocnění.“

Hradecké Drbně před pár dny napsala BLOG Markéta Hamerníková. Podle její výpovědi je ale možné, že může test na COVID-19 vyjít chybně. „Bylo mi opravdu zle, ale bylo to jiné, než co jsem kdy zažila. Nebolelo mě v krku, žádný kašel, žádná rýma. Ostatní kolem mě ujišťovali, že to bude psychosomatické. Do toho můj muž dostal vysoké horečky. Začaly ho bolet nohy tak, že se na ně skoro nemohl postavit. Třeštila mu hlava,“ napsala. A to i přesto, že ona byla testována negativně a manžel pozitivně.

BLOG: Moje zkušenosti s koronavirem. Falešně negativní test a nefunkční chytrá karanténa

Hned na začátek bych chtěla říct, že jsme nikdy z koronaviru neumírali strachy, ale taky jsme ho nikdy nebrali jako „nevinnou chřipečku“. Zkrátka jsme z něj měli tak nějak přirozený respekt a snažili se mu nechodit moc naproti. I tak se nám ale...

V tomto případě je třeba zavolat praktickému lékaři obeznámit ho se situací. Z vlastní iniciativy by se měl negativně testovaný člověk s příznaky „samovytrasovat“ a zjistit, zda nebyl v kontaktu s někým nakaženým – například z rodiny nebo s kolegou z práce.

Pokud negativně testovaný pacient zjistí, že byl v kontaktu s nakaženým, měl by zůstat doma a sledovat svůj zdravotní stav. Praktický lékař má v tomto případě vyhlásit karanténu. Stejně jako v případě pozitivně testovaných, i v tomto případě seznámí volajícího s termíny a ukončením karantény.

Karanténa je opatření, které slouží k oddělení potenciálně nakažených osob od ostatních. Cílem je zabránění dalšímu šíření infekce. Karanténu nařizuje praktický lékař, popřípadě zaměstnanec hygienické stanice, který určí i délku jejího trvání.

V Královéhradeckém kraji bylo k 26. 10. 2020 7.493 aktivních případů COVID-19. Nejhorší je situace na Hradecku s celkem 2.524 případy. Nejméně nakažených je na Jičínsku, celkem 801. Od začátku pandemie v regionu zemřelo s virem 87 lidí, 4.947 pacientů se uzdravilo.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Oblastní nemocnice Náchod a.s.

Štítky COVID-19, koronavirus, test, pozitivní, negativní, lékař, co, dělat, chování, trasování, KHS, Královéhradecký, kraj, návod, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, praktický lékař, zdraví, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jste pozitivní? Hygiena zavolá až za dva dny, do té doby je to na každém z nás  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.