Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Efektivně trasovat je při tomto počtu nově nakažených nemožné, potvrdil ředitel hradeckých hygieniků

V Královéhradeckém kraji strmě přibývají lidé s pozitivní testem na COVID-19. Denní nárůst nemocných se v těchto dnech pohybuje nad hranicí pěti set. Hradecká Drbna proto oslovila ředitele Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Ivana Kučeru, aby s ním aktuální situaci v regionu probrala. Kučera přiznal, že efektivní trasování za těchto podmínek není možné. Zároveň ale dodává, že situace v kraji je stabilizovaná.

Jak vnímáte a hodnotíte současný stav v Královéhradeckém kraji?
V našem kraji i nadále dochází ke strmému nárůstu počtu COVID-19 pozitivních případů. Nárůst lze označit jako plošný, kdy není reprezentován nějakými výraznými ohnisky onemocnění či pouze určitou skupinou obyvatel.

V Královéhradeckém kraji bylo dnes ráno nakaženo 5.315 lidí. Nejhorší je situace na Hradecku, zde je 1.973 potvrzených případů. Od začátku pandemie se podařilo uzdravit 3.765 pacientům. 62 lidí v regionu zemřelo.
Dá se situace v Královéhradeckém kraji považovat za kritickou?
Na zasedáních v rámci Bezpečnostní rady kraje při Krajském úřadu Královéhradeckého kraje, které se konají několikrát týdně, je i přes narůstající počet COVID-19 pozitivních případů a zasažení celé řady zařízení situace v kraji hodnocena stále jako stabilizovaná.

Má Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje dostatek personálu? Daří se jí stíhat vše, co je potřeba?
Problematice COVID-19 se dlouhodobě věnuje většina našich zaměstnanců. Bez pomoci mediků a dalších externích spolupracovníků by však zvládání současných počtů nových případů již nebylo vůbec možné.

Při denních nárůstech 500, 700 nových případů není okamžité kontaktování daných osob už dost dobře možné. Snažíme se spolu s externími pomocníky v rámci možností a kapacit řešit komunikaci s osobami, kterým byla zjištěna pozitivita na COVID-19. Telefonický kontakt a řešení jejich rizikových kontaktů jsme již na počátku října plně předali centrálním call centrům a tam to již nejsme schopni ovlivnit.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od dnešního rána? Podívejte se na kompletní seznam

Vláda včera zavedla kvůli šíření koronaviru další opatření. Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka 6:00 do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, mimo jiné uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního...

Jak se daří hygienikům trasování?
Podívejme se na současné počty. I kdyby jeden hovor ideálně trval (včetně s ním spojené nezbytné administrativy) jen půl hodiny… Spočítejte si, kolik lidí a kolik hodin obnáší vyřízení 700 pozitivních osob za den. Obdivuji naše zaměstnance, kteří již 8.měsícem na řešení případů COVID-19 trvale pracují. V mimopracovní době i o víkendech. Našim externím spolupracovníkům jsme velice vděčni za pomoc.

V tomto našem snažení nám však může pomoci vlastně každý. V případě, že obdrží SMS z laboratoře o své pozitivitě, tak si na našich stránkách https://www.khshk.cz/news.php pod odkazem „Koronavirus“ otevře odkaz „MŮJ VÝSLEDEK JE: POZITIVNÍ“. Zde nalezne informace, jak se v dané chvíli chovat – a hlavně se tak ihned chovat začne. A to bez ohledu na to, kdy mu budeme telefonovat. Připraví si seznam (včetně mobilu) osob, se kterými byl v přímém kontaktu (v době od cca 2 dnů před 1. příznaky a pak dále). Tyto osoby sám informuje o své pozitivitě, aby samy nastoupily karanténní režim. Opět ihned, bez ohledu na to, kdy je bude volat call centrum. Pro informace lze také využít informační linky 1221 a opět naše webové stránky. Podstatné je, aby tyto osoby ihned omezily kontakty s ostatními.

Jak probíhá komunikace krajských hygieniků s vládou a ministerstvem? Respektive... Jak ji hodnotíte?
Probíhají pravidelné (i mimořádné) video porady s centrálním řídícím týmem ministerstva zdravotnictví. Aktuální věci mohu přímo konzultovat s jednotlivými členy tohoto týmu nebo i s hlavní hygieničkou MUDr. Rážovou. Tedy komunikace je standardní.

Vláda uvažuje o tom, že některé informace ohledně pandemie nebude veřejnosti poskytovat. Myslíte si, že je třeba veřejnosti předkládat aktuální čísla a počty nakažených v regionu?
V počátcích, kdy pozitivita COVID-19 byla v jednotlivých obcích spíše ojedinělá, bylo i dle mých zkušeností správné tyto osoby chránit. A to tím, že byla data zveřejňována pouze do úrovně okresu. V současné době jsou pro jednotlivé obce již volně dostupné přírůstky C+ případů za posledních 7 dnů. Při 10-ti denní izolaci u C+ osoby je to prakticky údaj o aktuálním počtu C+ případů.

Souhlasíte s nově nařízeným vládním opatřením? Může to situaci zlepšit?
V této chvíli mohu jen doufat, že opatření budou účinná a nárůst nových případů zbrzdí. Ovšem vždy to bude hlavně záležet na každém z nás, jak je také budeme dodržovat.

Co byste doporučil občanům Královéhradeckého kraje? Jak mají k současné situaci přistupovat?
Aby hlavně zachovali klid. Jak ve smyslu obav z nákazy, tak i z hlediska třeba demonstrace odmítání roušek a preventivních opatření. Všichni ke zvládnutí současné situace potřebujeme vzájemnou spolupráci, vzájemné pochopení a klid.

Ohodnoť článek

Foto KU Královéhradeckého kraje

Štítky rozhovor, Ivan Kučera, ředitel, Královéhradecký kraj, COVID-19, koronavirus, trasování, vláda, opatření, hodnocení, region, KHS, hygienici, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Efektivně trasovat je při tomto počtu nově nakažených nemožné, potvrdil ředitel hradeckých hygieniků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.